Je communiefeest thuis organiseren: zo doe je het als een pro!

  •  06-03
  •  Anaïs Allemeersch
  •  communiefeest,thuis,locatie

 

Je kleine of al iets grotere uk doet zijn of haar communie, en daar hoort (uiteraard) een spetterend feest bij. Je wil dat communiefeest graag thuis organiseren, maar hoe pak je dat aan? Hoe draait niet alles in de soep op de Grote Dag? Met een goeie voorbereiding! Met deze 13 gouden tips organiseer je je communiefeest thuis, like a pro.

 


#1. Wie nodig je uit?

 

Eerst en vooral: beslis welk soort communiefeest je graag wil bij je thuis. In beperkte kring met familie en beste vrienden? Of ook met verre familie, kennissen én collega’s erbij? Met andere woorden: een klein, intiemer partijtje of een groots feest? Waar je sowieso niet onderuit kan is natuurlijk de familie. Maar denk zeker ook aan het feestvarken zelf en vraag of hij of zij graag enkele vriendjes - en diens ouders - wil uitnodigen. Uiteindelijk draait deze dag om het commmunicantje, toch?

 


#2. Binnen, in een tent of onder de blote hemel?

 

Tja. We leven in België. Ongeveer alles is hier te voorspellen, behalve het weer. Je kan een communiefeest bij je thuis niet de dag ervoor pas beginnen te organiseren, dus zal je óf op safe moeten spelen óf een meteorologisch gokje moeten wagen. Heb je een vrij grote woning of een aparte bijwoning, dan kan je ervoor kiezen om het feest daar te laten doorgaan. 

  

Een tuinfeest is natuurlijk het allergezelligste, maar dreigt letterlijk in het water te vallen als het begint te regen. Dan kan een tent een oplossing zijn. Het kost wat om er één te huren, maar je bent er tenminste zeker van dat je huis niet helemaal overhoop ligt én dat het Belgische, wispelturige weertje geen roet in het feesteten gooit.

 


#3. Kom maar op met dat materiaal!

 

Als je een communiefeest thuis organiseert, weet je op voorhand dat je heel wat extra feestmateriaal moet voorzien. Eens je bepaald hebt hoeveel gasten je kan verwachten, kan je beginnen na te denken over wat je zoal nodig hebt. Bijna niemand heeft zomaar meerdere tafels of vijftig (of meer) stoelen staan thuis, dus moet je die zelf voorzien. Hetzelfde geldt voor servies en bestek. Ga je voor een traiteur? Dan zorgt die meestal voor borden, glazen, messen en vorken.

 

Voor de kindertafel kan je eventueel kiezen voor kartonnen wegwerpservies. Vaak staan daar leuke kindertekeningen op én je hoeft je geen zorgen te maken dat de kinderen in al hun enthousiasme glazen breken. Voor een tuin- of tentfeest zijn partytafels heel leuk om aan te aperitieven. Die kan je huren of kopen. Als je bijvoorbeeld nog communiefeesten in het verschiet hebt - of andere party’s uiteraard - kan het een goed idee zijn om daarin te investeren.


#4. Aanvaard hulp


 

Natuurlijk, het is fijn om als ouder de touwtjes in handen te hebben. Jij wil zoon- of dochterlief het feestje van zijn of haar leven geven.

 

Maar je zal merken dat familie en vrienden spontaan hun hulp zullen aanbieden. Gewoon aanvaarden! Zeker als je het communiefeest thuis organiseert.

Elke helpende hand extra zal heel welgekomen zijn (al is het maar om bijvoorbeeld de afwas te doen).

#5. Het mmmenu


 

Toch één van de hoogtepunten op elk communiefeest: het eten! Wil je zelf in de potten roeren of kies je voor een cateraar? Of wat dacht je van een hippe foodtruck?

 

Misschien is koken je hobby en wil je graag uitpakken met een zelfgemaakt menu? Leuk, maar houd er dan wel rekening mee dat je het grootste deel van het feest zelf zal moeten missen (tenzij je een koud buffet voorziet). De klassieker is natuurlijk de traiteur. Het grote voordeel is dat alles wat met het eten te maken heeft, uit je handen wordt genomen en je je op dat vlak dus helemaal geen zorgen hoeft te maken.

Dé trend de laatste jaren: een foodtruck laten komen op het feest. Tegenwoordig is de keuze groot: van een klassieke frituur op wieltjes tot een burger- of pizzakraam of eentje met Oosterse specialiteiten.


#6. Installeer een kinderhoekje

 

Veel kinderen uitgenodigd op het communiefeestje bij je thuis? Neven, nichtjes, een paar vriendjes en vriendinnetjes van het feestvarken? Dan kan het een leuk idee zijn om een gezellige kinderhoek in te richten. Leuk voor de kinderen zelf, uiteraard, maar ook de ouders moeten zo niet de hele tijd uitkijken wat hun kroost nu weer aan het uitvreten is. Voorzie in het zicht een tafeltje met wat speelgoed, kleurboeken, potloden, stiften en knutselmaterialen en de kleintjes kunnen weer even verder. En jij en de andere grote mensen kunnen op het gemak cava’tjes drinken, hoera!

 


#7. Springkasteel!

 

Een klassieker intussen op elk communiefeest thuis of buitenshuis: het springkasteel. Plezier gegarandeerd en heus niet alleen voor de kinderen. Je vindt ze tegenwoordig in alle vormen, maten en kleuren. Maar huur je er best één of is het - bijvoorbeeld als er in je gezin nog toekomstige communicanten zijn - een goeie investering om er eentje te kopen?

 

Dat is een goeie vraag! Het voordeel van kopen is dat je voor elk feestje, denk maar aan verjaardagsfeestjes, het springkasteel uit de kelder kan halen. Nadeel is dat je het moet kunnen opbergen en dat het natuurlijk ook iets kost. Maar (meerdere keren) huren kost natuurlijk ook wel wat…

#8. Animatie

 

Een springkasteel, een kinderhoek… Soms is het voor kinderen niet genoeg om zich een hele namiddag en avond bezig te houden. Ze vervelen zich nu eenmaal snel of hebben nood aan nieuwe prikkels en uitdagingen.

 

Daarom hadden we dit ideetje: vraag gewoon aan je babysit om het communiefeest bij je thuis een beetje te komen animeren. Laat hem of haar een paar eenvoudige spelletjes voorbereiden en de kinderen zijn weer even zoet.


#9. Maak het mooi en gezellig

 

Lekker eten, lachende kinderen, keuvelende volwassenen: perfect. Maar het oog wil ook wel wat! Met enkele eenvoudige ingrepen maak je het communiefeest bij je thuis meteen heel feestelijk en sfeervol. Vergeet niet dat je uk dé centrale gast is en pas de versiering aan hem of haar aan. Vazen met kleurrijke bloemen op tafel zijn mooi natuurlijk, maar daar heeft het feestvarkentje niet veel aan. Denk eerder aan vazen vol lolly’s, bokalen gevuld met snoepjes in alle kleuren en gouden glitters op het tafelkleed! De feestruimte kan je versieren met slingers en ballonnen, leuke sfeerverlichting en gezellige kaarsjes.

 

Om er geen kakafonie van te maken, kies je best voor een bepaald thema of een vast kleurenschema. Met blauw, roze, sober wit of zuiderse tinten zit je altijd goed! Weet je niet meteen hoe eraan te beginnen of zoek je nog leuke ideetjes, dan brengt Pinterest zeker soelaas.


Communieversiering_pastel_funbelgium_560

#10. Voorzie reservekledij

 

Je organiseert het communiefeestje thuis dus heb je alle soorten kleren dichtbij. Handig! Toch is het slim om op voorhand al speelkledij voor het communicantje klaar te leggen. Ze blijven immers niet de hele namiddag in hun mooie communieoutfit rondlopen. Spreek met je kind goed af: hij of zij kan bijvoorbeeld de mooie kleren aanhouden tot alle gasten aanwezig zijn en daarna switchen naar speelkleren. Ravotten maar en smossen met dat eten! En jij hoeft tijdens het feest niet met je schoonmoeder te discussiëren over welke vlekverwijderaar nu de beste is.

 


#11. Communiebedankje voor de gasten

 

Net als gasten niet met lege handen zullen aankomen, kan jij ze ook niet met lege handen terug naar huis sturen. De traditie zegt dat je aan het einde van het feest een communiekaartje met een leuke foto meegeeft. Maar je kan - bijvoorbeeld voor de kindjes, die aan een kaartje niet veel hebben - ook leuke alternatieven bedenken. Zo is een leuk uitziend doosje gevuld met snoepjes gegarandeerd een succes!

 


Communiebedankje-maken-jungle-fun-belgium-stap3

Lief-bedankje-maken-fun-belgium-stap2

#12. Aandenken voor het communicantje

 

En het feestbeest zelf mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Ook hij of zij heeft ongetwijfeld een zalige dag achter de rug en wil daar misschien later nog eens op terugblikken. Laat tijdens het feest memoblaadjes of een leuk boekje rondgaan waar de gasten een fijne herinnering, leuke karaktereigenschap of grappige spreuk op of in kunnen schrijven. Achteraf kan je het boek aan zoon- of dochterlief cadeau doen óf de blaadjes aan een touw bevestigen en ophangen in huis.

 #13. Voorzie doggy bags

 

We hebben allemaal wel de neiging om iets te véél eten te maken of te bestellen. Je wil natuurlijk niet dat iemand met honger van tafel gaat. Zit je aan het einde van de feestdag met restjes? Voorzie op voorhand doggy bags of wegwerpdoosjes om overschotten aan je gasten mee te geven. Dubbele winst: je gasten krijgen nog iets lekkers mee naar huis en jouw koelkast zit niet overvol leftovers.

 


Ziezo! Een communiefeest thuis organiseren?

Met deze 13 tips doe je het als een echte pro. Wij duimen hier mee voor een geslaagd feest én vooral: een overgelukkige communicant. Feesten maar!


Download communieboek
Gerelateerde producten

Voorraad van Je communiefeest thuis or... in onze winkels in je buurt

De winkelvoorraad is enkel een indicatie van de beschikbaarheid van een product.

Betaal veilig makkelijk en snel

18-02-2020 06:31:09 Europe/Brussels +0100
fun master