Hoe koop je een kinderfiets op maat?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat snappen we, want kinderfietsen komen er in alle maten en kleuren. En de snelle groei van je kinderen zorgt ervoor dat een fiets kopen er niet gemakkelijk op wordt. Wij zetten je alvast op het juiste (fiets)pad.

Alle begin is moeilijk. Daarom starten de kleinsten van 9-12 maanden met een loopwagen. Evenwicht houden lukt nog niet altijd voor deze leeftijd, dus daarom zijn de extra wielen zeker welkom. Zo leer je hen wel al spelenderwijs omgaan met iets wat op een fiets begint te lijken.

Vanaf 12 tot 18 maanden is het tijd voor het eerste fietsje, een loopfiets. Hier wordt evenwicht steeds belangrijker en dat nu al aanleren loont zeker en vast als je kind later op een echte fiets met pedalen kruipt. Hou je al maar vast voor de onbesuisde kamikazeritjes van zoon- of dochterlief.

Vanaf 18 maanden tot 2 jaar mag je best die benen beginnen trainen door een driewielertje te kopen. Het evenwicht houden en pedalleren is soms nog wat te moeilijk; daar komt het extra evenwicht van het derde wiel als steun. Gewoon nog de techniek van de pedalen onder de knie krijgen en de volgende flandrien is misschien geboren.

Vanaf twee of drie jaar is het tijd voor de eerste echte fiets ‘voor grote mensen’. Maar kies wel nog altijd een fiets met kleine wieltjes: zo kunnen ze gemakkelijk met hun voeten bij de grond. Remmen is namelijk soms nog moeilijk voor de kleine handen en echt stuurvast zijn de brokkenpiloten ook nog niet. Veiligheid boven alles op dit moment!

Vier jaar? Dan kan je eigenlijk al afstuderen aan de fietsuniversiteit door een fiets op de groei (vanaf 100 cm) te kopen. Let wel op: je kind op een fiets forceren is nooit een goed idee; soms loont het om geduld te tonen en het kind zelf zijn interesse te laten volgen. Automatisch zal het opkijken naar vriendjes met een grotere fiets en zelf een versnelling hoger schakelen.  Hieronder vind je een overzicht alle fietsmaten en welke leeftijd daar bij hoort.

Een handig overzichtje


Leeftijd van


Leeftijd tot


Inch


Lichaamslengte


18 maanden


2 jaar


10 inch


86 – 92 cm

2 jaar

3 jaar

12 inch

92 – 98 cm

3 jaar

4 jaar

14 inch

98 – 104 cm

4 jaar

5 jaar

16 inch

104 – 110 cm

5 jaar

6 jaar

18 inch

110 – 115 cm

6 jaar

8 jaar

20 inch

115 – 125 cm

8 jaar

10 jaar

24 inch

125 – 145 cm

10 jaar

12 jaar

26 inch

145 – 158 cm

+ 12 jaar

 

28 inch

+158 cm


 

Wist je dat...

... de kinderfietsen die je bij Fun vindt, stuk voor stuk kwalitatieve, échte fietsen zijn?

Doorgaans verkopen speelgoedketens speelgoedrijtuigen waarvan de spaken uit kunstoffen zoals nylon of plastic gemaakt zijn. Dit zijn te tere materialen voor op het wegdek. Die bij Fun zijn van metaal. Om veiligheid te garanderen, bieden we zo veel mogelijk fietsen aan met een voor- én achterrem. Hoewel een terugtraprem onverwoestbaar is, kan je enkel achteraan remmen. Je verliest daardoor de helft van je remkracht en de remafstand wordt veel langer. Als je fietsketting eraf ligt of breekt, kan je ook niet meer stoppen.

Kortom onze fietsen kan je overal gebruiken, terwijl andere speelgoedfietsen niet helemaal daarvoor zijn aangewezen.

Hopelijk hebben we je bij je keuze kunnen helpen. Er is niets mooiers voor een fietsminnend moeder- of vaderhart dan de evolutie van je kind en de fiets. Valt het jou ook zo op hoe snel ze groeien door de steeds groter wordende fiets?

Populaire categorieën


Als ouder is het leuk om je kind vrij te zien bewegen. Je kind krijgt hierdoor een vorm van zelfstandigheid en het is gewoon een leuke ervaring voor hem of haar. Met ons fietsassortiment kan je kind meegroeien. Naargelang de leeftijd maak je een keuze uit: een loopwagen, driewieler, loopfiets of een kinderfiets.

Loopwagen

De jongsten gaan zich hier zeker mee uitleven. Baby’s houden zich staande en duwen de loopwagen voort. Beweging en spelplezier in één dus. De loopwagen is met lichtjes en geluid ook interactief.

Driewieler

Een driewieler leert je kind tegelijkertijd trappen, sturen en remmen. Zijn of haar coördinatiegevoel zal dag na dag verbeteren. Een driewieler met duwstang is zeker handig omdat kinderen daardoor over een grotere afstand kunnen voortbewegen. 

Loopfiets

Een loopfiets is een ideale voorbereiding op een echte fiets. Het helpt bij de fysische ontwikkeling van je kind en het evenwichtsgevoel. We raden de aankoop van een loopfiets aan, waarom dat lees je hier.

Kinderfiets

De kinderfiets gaat weer een stapje verder dan de loopfiets. Omdat veiligheid bij Fun centraal staat zijn deze voorzien van steunwielen achteraan. Je ziet, bij Fun zit je goed. Speur dus rond in ons gamma en laat je kind naar hartenlust rondrijden. We geven ook tips om te leren fietsen. Wil je je kleine spruit meenemen op de fiets, kijk dan zeker naar onze fietsstoelen. Bekijk naast onze fietsen zeker go-carts en onze steps & boards.

Go-cart

Al sinds de jaren ’50 zorgen trapauto’s voor een leuke ervaring bij kinderen. Iedereen kent ze en bijna iedereen heeft er vroeger opgezeten, lekker rondscheurend in de wijk. Een go-cart staat garant voor veel speelplezier. Bij Fun hebben we een mooi assortiment met verschillende types voor elk profiel. Waarom je precies voor een go-cart moet kiezen, lees je hier. We hebben ook tractorselektrische voertuigen en trikers. Word een echte held op drie of vier wielen!

Steps & boards

Dit is voor de avontuurlijk aangelegde types, de allesdurvers, de stoere jongens en meisjes. Blitse borden, coole skates en funky steps. We hebben voor ieder wat wils. Maak snelheid en doe tricks, maar hou het altijd veilig. Zorg zeker voor de nodige skatebeveiliging: koop een helm en knie-, elleboog- en polsbeschermersLet op: wie sneller dan voetgangers gaat, moet de regels volgen die gelden voor fietsers. Op het fietspad en de rijbaan is verlichting altijd verplicht als het donker is of bij mist.

Betaal veilig makkelijk en snel

13-04-2021 21:30:03 Europe/Brussels +0200