Speeltoren plaatsen en verankeren

Je wil niks minder dan het beste voor je kinderen, dat is logisch. Wanneer je een speeltoren plaatst en verankert wil je natuurlijk alle richtlijnen tot op de letter volgen voor het veiligste en meest duurzame resultaat. Die richtlijnen lees je hier.

Beginnen doen we met de basis: de ondergrond. De ondergrond tot twee meter rond de speeltoren moet stabiel, vlak, vrij van obstakels en voldoende schokdempend zijn. Daarom plaats je een speeltoren op asfalt of beton. De beste ondergrond is gras, maar ook boomschors, houtsnippers, fijn grind en grof zand zijn prima als je verankert tot vijftig centimeter diepte.

Een speeltoestel dat veel gewicht moet dragen en krachten in alle richtingen wil weerstaan, moet staan als een huis. Daarom is het belangrijk om het toestel op te bouwen volgens alle richtlijnen van de handleiding. Kies de perfecte plaats in je tuin en wijk niet af van de handleiding.

Volgende stap? Zorg voor een goede verankering in de grond. Metalen schommels veranker je in de grond met beton in een put; houten schommels op dezelfde manier of met grondankers. Hoe doe je dat?

Grondankers moet je goed vastdraaien in de grond om daarna te verbinden met de balken van het speeltoestel. Als je merkt dat de grond toch te hard is om grondankers te gebruiken, kan je ze nog altijd vastzetten in een put.

Nog steviger is verankeren met beton. De speeltoestellen en -torens hebben altijd extra lange palen om de betonverankering mogelijk te maken. Reken daarvoor op dertig centimeter. Je bouwt je speeltoestel op zoals de handleiding het voorschrijft op de plaats die je hebt gekozen.

Op basis van de positie en de afmeting van de palen maak je nu putten van dertig centimeter. De graszoden hou je even apart. Je stort beton in elke put, plaatst de speeltoren in de putten en wacht tot het helemaal is opgedroogd. Werk het geheel mooi af door wat aarde op het beton te gooien en de graszoden terug te plaatsen. Dan ben je helemaal klaar om te genieten van je speeltoren! 

Zo, dat klusje heb je goed geklaard. Met een plaatsing volgens de handleiding en een stevige verankering, kan je op beide oren slapen. En je kinderen zullen ongetwijfeld ook goed kunnen slapen na een dagje ravotten. Graag gedaan!

Betaal veilig makkelijk en snel

27-02-2021 22:08:00 Europe/Brussels +0100