't is ook carnaval bij Nele van Mamaexpert!

  •  16-02

't is carnaval. Ook bij blogster Nele, van Mamaexpert. Lees even mee hoe Nele carnaval viert met haar kids: 


Carnaval. Wordt het bij jou ook uitgebreid 'gevierd'? Vorige jaar was Dominic een Captain America en was ons Chloé eigenlijk gewoon niks, behalve te klein om al écht deel te nemen aan het spektakel. Eind deze maand loopt de hele school een dag geheel verkleed rond en is er ook een stoet doorheen het dorp - hoog tijd om ook voor Chloé Grace een verkleedpakje uit de mouw te schudden.


Oorsprong van carnaval


Een beetje zot

Eén keer per jaar doet half Vlaanderen een beetje zot. Jong en oud kruipt in de huid van een ander. In mijne jonge tijd ben ik een keer een baby geweest, een bejaard mevrouwtje, een bruidje en af en toe was ik een prinses.

Ik woon in de Stille Kempen en minstens één naburig gehucht (Herenthout) noemt zich stoetendorp. Tot vrij laat na carnaval zélfs trekken er carnavalsstoeten uit, optochten van praalwagens - dikwijls 356 dagen aan gewerkt. 

Verklede figuren strooien snoepjes en confetti over de hoofden van het publiek. Er zijn ook heuse carnavalfeestavonden met DJ's en prijzen voor de mooiste vermomming en meestal met een te veel aan alcohol en lallende mannen - want ook dat is carnaval.

Waar komt carnaval vandaan?

Maar waar komt carnaval eigenlijk vandaan? Ik denk dat weinig mensen dit weten.

Carnaval was van oudsher letterlijk een (vr)eetfestijn op de laatste dag voor de Katholieke Vasten. Omdat mensen wisten dat ze de volgende veertig dagen de buiksriem moesten aanhalen, probeerde men àl het vet in huis op te maken, dat anders toch maar zou gaan bederven.


Traditioneel valt carnaval zeven weken voor Eerste Paasdag en begint het  op een zondag. Deze datum wordt bepaald aan de hand van de kerkelijke agenda en valt ergens tussen 1 februari en 9 maart (beide data inclusief). In 2017 valt carnaval laat omdat Pasen ook laat is.


Zo vier(d)en onze kinderen carnaval

Natuurlijk doen mijn kinderen méé. En ik? Ik ben gek op verkleden, maar niet zo op carnaval.


Goedkoop

In de crèche, alwaar mijn kinderen resideerden, vierden de kinderjuffrouwen een héle week carnaval. Mocht je denken dat het bedenken van pakjes voor peuters tot twee en half jaar een uitdaging zou zijn, heb je verkeerd gedacht. Een fel gekleurd babypakje, een tutu uit een oud stofje, een skipak met oren - meer moest dat niet zijn voor heel wat fun. De snoeten kregen een snorretje of werden in clownsmake-up gezet. En als we ze 's avonds in hun pyjama hesen, vielen de kilo's confetti uit hun luiers.

Later, in de kleuterschool, is het de laatste vrijdag voor de jaarlijkse krokusvakantie altijd feest. Dan lopen de kinderen in stoet doorheen de dorpskern. Telkens kunnen ze rekenen op een trouw publiek. In de klassen en op de speelplaats heerst een opgewonden sfeertje en ook daar wordt er duchtig met het confettikanon gespoten.


Duurzaam

Overeenkomstig ons duurzaamheidsprincipe recycleren wij carnavalspakjes - een tweedekans-gekregen paard kijken wij zelden in de bek, zoals je weet.

Dominic kan zo jaarlijks wisselen. Een keer was ie een uit de kluiten gewassen krokodil, dan een keer Captain America, compleet met macho sixpack en gepimpte armspieren.

Je had hem moeten zien stralen!

Zelfgemaakt

Mijn nicht maakt elk jaar zélf de carnavalspakjes van haar klein mannen. Zo duurzaam (en zo masochistisch) ben ik ook weer niet, dat ik zelf naald en draad ter hand neem. Wat niet wegneemt dat het elk jaar uitkijken is naar haar creaties op Facebook.

Herenthout ligt hier op slechts een kwartier rijden; toch zal je mij nooit (en mijn man nog vele minder) op die carnavalsfeestavonden tegenkomen, hoewel ze berucht en beroemd zijn. Het is namelijk not done om er onvermomd binnen te rollen. Als tiener heb ik het gedaan, onverkleede rebel dat ik was.  De gesprekken verstomden en de muziek werd nét niet stilgelegd. Awkward.


En dit jaar?

Nou, dit jaar gaan we het eens anders aanpakken. Dit jaar hebben wij the real stuff, peopz. In Fun, de bekende speelgoedketen hebben ze echt geweldige verkleedpakjes. Ons Chloé gaat als Bumba en Dominic als Spiderman.Ik schrijf deze post om een paar sfeerbeelden te tonen, omdat je ze echt even moet zien. Op instagram zullen later vast ook foto's volgen van de kindercarnavalsstoet.

Ze hebben hele leuke accessoires ook - wij kochten alvast een lading confetti om de leerkrachten hun part te geven dit jaar. Alles is waarlijk betaalbaar en ze gaan volgens mij ook langer dan slechts één jaar mee.

Gerelateerde producten

Voorraad van 't is ook carnaval bij Ne... in onze winkels in je buurt

De winkelvoorraad is enkel een indicatie van de beschikbaarheid van een product.

Betaal veilig makkelijk en snel

17-01-2022 11:32:10 Europe/Brussels +0100