Veelgestelde vragen en tips over barbecue
Vragen over:
- impact corona ⚠️
- click & collect
- betalen
- bestellen
- verzending
- terugzenden
- garantie
- prijs
- mijn account
- klacht toevoegen
- cadeaubon
- openingsuren winkels
- samenwerken met Fun
- sponsoring
Hoe het vuur aanmaken?
Een houtskoolbarbecue steek je aan als volgt:
-
Zet alle ventilatiegaten open en open het deksel van de barbecue
-
Leg helemaal onderaan op de bodem (dus niet op het rooster!) wat aanmaakblokjes en steek deze aan.
-
Leg vervolgens op een rooster wat houtskolen of houtbriketten en plaats het er net boven. Zo, dat de vlammen van de aanmaakblokjes de houtskolen likken. Door de kolen op een rooster boven de aanmaakblokjes te leggen kunnen de kolen de blokjes nooit verstikken en wordt de warmte mooi egaal verspreid
-
Wacht zo 20 minuutjes of tot de vlammen van de aanmaakblokjes gedoofd zijn tot de houtskool gloeiend is en leg er vervolgens een rooster boven om het vlees te beginnen bakken.
-
Sluit de ventilatiegaten gedeeltelijk af of sluit ze volledig. Met de ventilatiegaten kan u de temperatuur regelen
Een gasbarbecue steek je aan als volgt:
-
Zorg dat uw gasfles stevig op de grond staat
-
Zorg er ook voor dat de drukregelaar nog helemaal in orde is en voldoet aan de veiligheidsvereisten
-
Ook het slangetje dat van de gasfles naar de barbecue leidt moet intact zijn. Deze leiding kan na verloop van tijd wat vergaan, waardoor zich scheurtjes voordoen. Controleer altijd of het slangetje geen gas lost. Dat kan u het beste door vooral je neus te gebruiken en te ruiken.
-
Zet de gaskraan open en zet de regelknop op start.
-
Wacht een minuutje zodat de druk zich wat kan opbouwen
-
Zet vervolgens de draaiknop helemaal open en duw op de ontsteking. Na één of twee keer duwen zou het vuur moeten opgestart zijn.
Waarschuwing: voor je de gaskraan open zet doe je eerst het deksel open van de barbecue! Zoniet verzamelt het gas zich in de barbecue zelf. Als je hem dan aansteekt bestaat er een kans tot ontploffing door het opgehoopte gas onder het deksel.
Tips om je rooster schoon te maken
Barbecueën is heel leuk en fijn, maar de opkuis achteraf is vaak een andere zaak. Zwart geblakerde roosters die je liever weg wil gooien dan af te wassen, iedereen kent ze wel. Met deze tips kan je proberen je rooster weer helemaal piekfijn in orde te brengen.
-
Leg het rooster na het bakken omgekeerd in het gras. 's Nachts wordt het gras nat en zal het het hardnekkige vuil losweken. De dag erna kan kan je dan het rooster makkelijker afwassen
-
Wikkel het rooster in nat krantenpapier en laat een nacht weken. 's Ochtends kan je het rooster met een stukje keukenpapier gewoon afvegen.
-
Gebruik een halve citroen om je barbecuerooster proper te maken. Het vet en vuil gaat er zo heel makkelijk af!
-
Ook met een stuk zilverpapier kan je het rooster makkelijk schoonschuren. Zo gepiept!
Houtskool barbecue doven
Een houtskool barbecue is het moeilijkste om te doven. De kolen kunnen immers uren na het bakken nog gloeiend heet zijn. Als de barbecue dringend uit moet, kan u twee dingen doen. Ofwel gooit u zand over de barbecue zodat de kolen zachtjes aan doven, ofwel giet u de kolen uit over de grond terwijl u de barbecue kantelt. Pas op! Deze laatste methode vergt wat handigheid en draag daarom zeker ook hittebestendige handschoenen. U komt immers onvermijdelijk in contact met de hete bbq als u hem omkantelt. Laat de hete kolen op een aarden grond vallen en giet er vervolgens een emmer water over of laat rustig uitdoven. De emmer water rechtstreeks op de barbecue uitgieten raden wij niet aan. Het staal van de barbecue ondervindt dan een grote temperatuurschok, waardoor het staal extreem zal uitzetten en inkrimpen en het metaal dus aangetast wordt.
Hou kinderen (en dieren) ook na het barbecueën nog uit de buurt van de barbecue.
Barbecueën met gesloten deksel
Het lijkt hier niet goed ingeburgerd te zijn, maar barbecues met een deksel geven eigenlijk een veel lekkerder resultaat! Hier in belgië zien we bijna enkel de klassieke open barbecues, die tegelijkertijd blootgesteld zijn aan wind, roet en vlammen. Met een barbecue met deksel heb je dat probleem niet. Rook en roet worden in bedwang gehouden en dus heeft u al het beste van uw vlees zonder die nadelen die de gezondheid aantasten. Bovendien houdt een deksel alle stoom en condensatie binnenin de bbq. Daardoor verlies je niet zoveel smakelijke sappen en blijft je vlees ook echt lekker sappig.
Gezond barbecueën
PCA's
De meesten weten het misschien al, anderen nog niet. Barbecueën is niet het allergezondste alternatief. Het ligt niet zozeer aan wat je grillt op de barbecue, maar eerder hoe je barbecuet. Tijdens het barbecueën met houtskool komen er immers PCA's vrij. Dat zijn schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Ze ontstaan als gesmolten vet uit het vlees druppelt en in aanraking komt met een heet oppervlak. Dan gaat dat hele boeltje roken en naar boven kringelen: terug het vlees in. Deze rook zorgt zorgt niet alleen voor die typische -en vaak lekkere- barbecuesmaak, maar zorgt er ook voor dat de PCA's in het vlees of vis indringen. Er is dus een keerzijde van de medaille.
Om u zoveel mogelijk te helpen in het maken van de juiste keuzes, geven wij u enkele tips hoe u het barbecueën gezonder kan maken:
-
Een elektrisch barbecuetoestel is een de gezondste manier om vlees te bakken. De hoeveelheid PCA's zijn er een pak minder.
-
U kan ook denken dat een gasbarbecue even gezond is. Niets is minder waar, want tijdens het bakken van vlees op een gasbbq komen er dan weer benzopyrenen vrij, opnieuw een gevaarlijke en kankerverwekkende stof.
-
Begin pas te bbq'en als de houtskool op z'n heetst is. Als er een witgloeiend laagje over de houtskolen ligt, is de temperatuur ideaal!
-
Snij zoveel mogelijk van het zichtbare vet aan vlees of vis weg.
-
Laat uw vlees nooit zwartblakeren en verbranden. Dat doet u trouwens -uit respect voor de kookkunst- sowieso al niet.
-
Plaats uw rooster minstens 10cm boven
Geraak nu niet in paniek, een paar keer per jaar de barbecue aansteken zal u nu niet meteen kanker geven. Zorg er gewoon voor dat het niet elke week of elk weekend van dattum is. Het is zoals alle dingen des levens: geniet, maar met mate.
Voedselvergiftiging
Barbecueën doet u meestal in de zomer, bij tropisch warme temperaturen. Het is dan ook daarom dat u des te meer moet opletten dat uw koel vlees dat net uit de ijskast komt niet opwarmt. Op die manier hebben allerlei bacterieën vrij spel. Volgende tips dient u dan ook in acht te nemen tijdens het bbq'en:
-
Koop uw vlees maar de dag van de barbecue zelf aan. Het vlees is dan gegarandeerd verser.
-
Hou uw etenswaren ook zo lang mogelijk in uw eigen ijskast voor u begint te bakken.
-
Leg het gebakken vlees niet weer op dezelfde schotel als waar het rauwe vlees op lag. Gebruik dan ook apart keukengerei voor rauw en gegaard vlees.
-
Zorg ervoor dat uw vlees goed doorbakken is. In vele gevallen niet echt verplicht omdat het ook veel van de smaak tenietdoet, maar voor vleessoorten als kip toch wel aan te raden.
-
Gebruik een vleesthermometer om te checken of het vlees goed gaar is
-
Zorg ervoor dat ingevroren vlees helemaal ontdooid is alvorens het te bakken. Eens het vlees volledig ontdooit is laat je het maximum 20 minuten op kamertemperatuur staan.
Veilig barbecueën
Voorbereiding:
-
Plaats uw bbq op een effen ondergrond en niet al te dicht bij bomen, struiken, tafels, tafellakens of andere brandbare zaken
-
Ook de barbecue master heeft een dresscode: geen synthetische kledij zoals nylon. Draag bij voorkeur een barbecueschort die niet brandbaar is en handschoenen
-
Gebruik spiezen met een houten handvat. We weten immers allemaal dat staal een heel goede geleider is van warmte en dus ook helemaal heet wordt. Wees dus niet dom, en doe in dat geval een handschoen om!
-
Hou kinderen en huisdieren weg van de barbecue
-
Zorg ervoor dat al uw keuken- en werkgerei reeds op een tafeltje aan de barbecue ligt. Op die manier hoeft u niet steeds weer uw barbecue onbemand te laten.
-
Hou blusmiddelen zoals een natte dweil, emmer water of emmer zand binnen handbereik mocht het vervaarlijk uit de hand beginnen lopen.
-
Om de barbecue aan te maken gebruik je best aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof. Gebruik echter nooit benzine, spiritus of petroleum. Die kunnen immers een onverwachte steekvlam geven.
Wat te doen bij een ongeval?
Een ongeluk groot of klein bij de barbecue? In elk geval geldt: water en de rest komt later! Laat de brandwonde ongeveer 20 minuten afkoelen met water. Zoek steeds water op, ook al is dat er in eerste instantie niet. Slootwater, zwembadwater, het bluswater in de emmer of natte doeken, alles is goed om de brandwonde af te koelen en te voorkomen dat de wonde nog erger wordt. Een brandwonde blijft immers nog een hele tijd nabranden in je huid.
Sta je -letterlijk- in vuur en vlam? Hollen in plaats van rollen! Zo luidt het devies. Het is nu misschien eerder ludiek verwoord, maar zulke ongelukken gebeuren. Weet daarom wat je moet doen. Blijf over de grond rollen, dat neemt de zuurstof weg. Rennen heeft het omgekeerde effect: daarvan worden de vlammen net aangewakkerd.
Ook als je iemand anders dan jezelf in brand ziet staan moet je meteen weten wat je moet doen. Leg hem of haar dan op de grond en rol deze persoon over de grond, altijd van jou weg. Je kan de ongelukkige ook bedekken met zware kledij zoals een zware jas, deken, blusdeken of natte doeken. Nog beter is een emmer water of tuinslang.
Bij ernstige verbranding belt u natuurlijk het noodnummer. In België is dat 112. Trek nooit de kleren uit van een verbrande persoon. Kledij kan immers vastgesmolten zijn met de huid en daardoor kan er ook huid meekomen tijdens het uittrekken van de kleren. Vervoer het slachtoffer naar de dokter of ziekenhuis als het kan zittend. Bedek de wonde met een steriel verband of schoon doek.