LEGO vs. Playmobil

Van goedkope pakketjes van enkele euro’s tot grote uitgebreide sets van meer dan 100 euro. Wat favoriet is? Dit is afhankelijk van de wensen van je kind want de prijsklassen komen zeer sterk overheen. Maar waar baseer je die keuze op en wat past beter?

Playmobil

 

Playmobil komt uit Duitsland en kenmerkend hiervoor zijn vaak de karakters. Er zijn verschillende thema’s waarmee je objecten eenvoudig volgens de beschrijving in elkaar zet. Nu heb ik nog niet zo heel lang ervaring met playmobil dus was ik erg blij met de complete raket en lanceerbasis. Het speelgoed is zeer gedetailleerd en overal is aan gedacht. Er zijn vaak kleine voorwerpen waarmee je verhalen kan maken. Sinds een tijdje heb je ook Playmobil 1 2 3 speciaal voor de jonge kinderen.

LEGO

 

LEGO komt uit Denemarken en staat bekend om de nopjes aan de bovenkant waarmee je blokjes op elkaar kan stapelen en zo al dan niet op basis van beschrijvingen objecten kan bouwen. Ook zijn er poppetjes om de werelden tot leven te brengen. Er zijn ondertussen al meerdere alternatieven op de markt, maar de kwaliteit haalt het in de praktijk toch niet echt bij het ‘echte’ lego. Waar niet voor niets veertig jaar aan onderzoek in zit. Speciaal voor de jonge kinderen heb je duplo zodat zij hier al laagdrempelig kennis mee kunnen maken. Naast het standaard lego heb je ook meerdere werelden en lijnen. Zoals lego technic, lego Friends, lego Elves en lego Ninjago. Ondertussen is er ook aardig wat merchandise op de markt zoals broodtrommels. Als je wilt kan je zelfs naar Legoland toe!

Het grote verschil

Het grootste verschil zit in de manier waarop de kinderen ermee spelen. LEGO is met name gericht op de fijne motoriek en het constructieve spel. In de handleiding staan een of meerdere voorbeelden, zodat er uit een set vaak meerdere dingen te maken zijn. Het helpt bij het ruimtelijk inzicht en de motoriek. De alternatieven zoals duplo en lego technic maakt het uitdagend voor verschillende leeftijden. Playmobil is vaak heel snel en makkelijk in elkaar te zetten. De kleurrijke sets zijn vooral om een rollenspel mee te spelen. De kinderen gebruiken hun fantasie om zelf verhalen te maken of de werkelijkheid na te spelen. Hierdoor kan dit vooral interessant zijn voor de jongere kinderen (boven de drie jaar in verband met de kleine onderdelen).

Overeenkomst

Hoewel de stijl niet direct geschikt lijkt om Lego en Playmobil te combineren, is dit prima mogelijk. Met de blokjes van lego kan je rustig huizen of schepen bouwen die ook geschikt zijn voor de poppetjes en dieren van Playmobil. Wat dan beter geschikt is? Geef je kind van allebei een doos en kijk waar je kind het liefste mee speelt. In de loop der tijd kan dit natuurlijk nog altijd veranderen.

PlaymobilLEGO

Betaal veilig makkelijk en snel

25-02-2021 17:58:00 Europe/Brussels +0100