Tiptoi: Afrika voor beginners

Omdat ze zo dol zijn op informatie “vergaren” zijn we vaak in de weer met speelgoed waar ze ook echt iets van leren. Kaartspellen zijn populair en het dobbelspel met afbeeldingen waarbij ze zelf verhalen moeten verzinnen spelen ze graag. Vaak komen er dieren om de hoek kijken; de interesse in (vooral) viervoeters blijk ik goed doorgegeven te hebben aan de kids en ik vind dat ze hier voor hun leeftijd echt veel van af weten.

Tiptoi van Ravensburger

Een uitkomst als we kennismaken met Tiptoi van Ravensburger. Educatief, interactief speelgoed waarmee kinderen allerlei informatie toegespeeld krijgen door middel van de Tiptoi stift. Echt iets voor onze “informatie opslurpende” kinderen! Inmiddels is het assortiment van Tiptoi al behoorlijk gevuld met allerlei verschillende producten die allemaal te gebruiken zijn in combinatie met de Tiptoi stift; diverse boeken, spellen, puzzels, speelfiguren en zelfs een wereldbol; voor ieder wat wils dus.


Hoe werkt het?

 

Op de stift kun je audiobestanden plaatsen die je vanaf de website van Ravensburger kunt downloaden met behulp van de Tiptoi manager, een programma wat je installeert op de computer. Koop je de stift in combinatie met een puzzel bijvoorbeeld, dan zet je dus het audiobestand van de betreffende puzzel (of productgroep) op de stift. Vervolgens ga je met de stift aan de slag; je raakt met de punt heel licht plekjes aan op de puzzels, spellen, boeken of speelfiguren en de stift komt terug met gesproken informatie. Je kunt overigens audiobestanden van diverse producten op de stift hebben staan; het is niet nodig om er elke keer iets vanaf te gooien voor je er iets nieuws op plaatst. Zo kunnen kinderen rustig wisselen tussen spelen met de speelfiguren, spellen of de boeken. De stift werkt op batterijen dus geen extra oplaadsnoertjes; alleen een snoertje voor aansluiting op de pc.

Tiptoi Ontdek de dieren van Afrika

 

Wij gaan aan de slag met de dieren van Afrika, een mooi boek met veel, heel veel afbeeldingen van verschillende Afrikaanse dieren. We hebben er 3 “speelfiguren” bij; een leeuw, een zebra en een giraf. De kaartjes om de nek dien je te bewaren, je moet namelijk het product waarmee je de Tiptoi gebruikt steeds even activeren. Dat doe je door met de stift de activerings-afbeelding op het kaartje (of in het boek bijvoorbeeld) aan te stippen. Vervolgens kun je een quiz doen, luisteren naar informatie over het dier, naar liedjes luisteren en nog veel meer.

Het boek Ontdek de dieren van Afrika staat boordevol verschillende dieren en in het boek kun je met behulp van de stift zoekspelletjes doen, dieren tellen en naar informatie luisteren waar later weer vragen over worden gesteld. Ben je de vragen even beu en wil je even door het boek bladeren zonder je te concentreren? Dan zet je gewoon het liedje aan :-)

En bovendien mooi en stevig!

Het boek is echt mooi gemaakt en ik heb al wat keertjes met mijn neus er bovenop gezeten om te zien hoe de stift nou een bepaalde plek herkent. Je voelt namelijk geen verdikking of ribbeltje; helemaal niets! Echt op zoveel verschillende plekjes kun je iets aanstippen en dat hoeft niet eens elke keer een dier te zijn. Ook wanneer je een blaadje in de boom of een rotsje in het water aanstipt heb je de kans om een heel interessant verhaal te horen. De bladen zijn trouwens lekker stevig en kunnen dus niet per ongeluk omgevouwen worden.

Andere artikels van Melissa

Betaal veilig makkelijk en snel

07-03-2021 10:07:31 Europe/Brussels +0100