Een onvergetelijk & vlekkeloos communie- of lentefeest organiseren vergt wat organisatietalent. Van het organiseren van het evenement tot het opruimen nadat de gasten zijn vertrokken, het plannen van een communiefeest is geen gemakkelijke taak. Het vereist geduld, organisatie en veel hard werk. Maar met de juiste checklist en wat planning kan je ervoor zorgen dat het communiefeest van je zoon of dochter voor iedereen stressvrij en plezierig verloopt.
Het maken van een checklist is een goede manier om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke details vergeet bij het plannen. Met een checklist kun je ervoor zorgen dat alle noodzakelijke taken worden uitgevoerd, zodat het feest vlekkeloos verloopt. Hier zijn enkele punten die op de checklist voor uw communiefeest in het voorjaar moeten staan:
1. Wanneer en waar het feest plannen?
De eerste stap bij het plannen van een communiefeest is beslissen wanneer het feest wordt gehouden. Organiseer je het feest op de dag zelf, een week of een dag later? Houd rekening met de beschikbaarheid van de gasten en de locatie bij het kiezen van een datum voor het evenement. Zodra je een datum hebt gekozen, kan je beginnen met het plannen van de andere details van het feest.
De volgende stap is het kiezen van een locatie voor het feest. Ga naar een feestzaal of liever bij je thuis? Hou er vooral rekening met het weer, zodat je steeds in alle weersomstandigheden het kan laten doorgaan.
2. Gasten uitnodigen
Zodra je een datum hebt gekozen, is de volgende stap het opstellen van een gastenlijst en het versturen van uitnodigingen. Zorg ervoor dat de uitnodigingen alle nodige details bevatten, zoals de datum, het tijdstip en de locatie van het feest, en alle andere relevante informatie. Je kunt ook een RSVP datum opnemen, dit is de datum waarvoor je gasten moeten reageren of ze zullen aanwezig zijn.
3. Kom maar op met die materialen
Als je het feest zelf organiseert, weet je op voorhand dat je heel wat extra feestmateriaal moet voorzien. Eens je bepaald hebt hoeveel gasten je kan verwachten, kan je beginnen na te denken over wat je zoal nodig hebt.
3.1 Tafels en stoelen
Bijna niemand heeft zomaar meerdere tafels of twintig (of meer) stoelen staan thuis, dus moet je die zelf voorzien. Voor een tuin- of tentfeest zijn partytafels heel leuk om aan te aperitieven. Die kan je huren of kopen. Als je bijvoorbeeld nog communiefeesten in het verschiet hebt - of andere party’s uiteraard - kan het een goed idee zijn om daarin te investeren.
3.2 Geluid en licht
Geen feestje zonder muziek, geluid en lichtinstallatie! In de latere uurtjes beginnen gasten soms spontaan zin te krijgen om even uit de bol te gaan op de dansvloer. Dan is het natuurlijk handig dat je onmiddelijk de sfeerverlichting en muziekboxen kan aansteken. Van discoballen en speciale lichteffecten tot rookmachines en karaokemachines, je hebt allerlei mogelijkheden om je feest tot leven te brengen. Sowieso maakt het je feest memorabel!
Voorzie animatie
Geen enkel feest is compleet zonder entertainment. Vaak heb je veel kinderen uitgenodigd op het communiefeestje zoals neven, nichtjes, een paar vriendjes en vriendinnetjes van het feestvarken? Dan kan het een leuk idee zijn om een gezellige kinderhoek in te richten. Leuk voor de kinderen zelf, uiteraard, maar ook de ouders moeten zo niet de hele tijd uitkijken wat hun kroost nu weer aan het uitvreten is.
XL spellen
Een springkasteel is intussen klassieker op elk communie- of lentefeest. Plezier gegarandeerd en heus niet alleen voor de kinderen. Je vindt ze tegenwoordig in alle vormen, maten en kleuren. Maar ook volksspelen & reuzespellen zorgen voor uren spelplezier.
XL spellen
Of wat dacht je van een pinata gevuld met snoep of een photobooth, gagarandeerd fun voor groot en klein!
Maak het mooi en gezellig
Versieringen zijn een belangrijk onderdeel van elk feest, en een communie is daarop geen uitzondering. Je kunt een thema kiezen voor het evenement en decoraties opnemen die het thema weerspiegelen. U kunt bijvoorbeeld roze en witte ballonnen gebruiken voor een traditionele lentecommunie, of u kunt een moderner thema kiezen, zoals een strandfeest. Met blauw, roze, wit of gouden tinten zit je altijd goed!
7.1 Ballonnen
7.2 Tafeldecoratie
3.2 Tafeldecoratie
De perfect gedekte tafel is essentieel. Met de juiste feestservies zoals borden, glazen en bestek kan je jouw tafel naar een hoger niveau tillen. Begin met het kiezen van de juiste borden. Kies klassieke witte borden of ga voor een kleur die bij uw thema past. Voeg vervolgens glazen toe. Vergeet tot slot het bestek niet. Voor een moderne twist kies je bestek in een gouden kleur of ga je voor iets traditionelers met zilverwerk. Als je al je servies hebt gekozen, is het tijd om je tafel op te leuken met tafelaankleding.
Als je jonge kinderen ontvangt, kies je best voor kartonnen kinderservies. Je kan kiezen uit heel wat verschillende communiethema's zoals goud, blauw, roze of wit. Ons wegwerp feesttafelservies is gemaakt van stevige en duurzame materialen. Je kunt dus van je feest genieten zonder dat jouw zorgen hoeft te maken over gebroken borden. En als het feest voorbij is, kunt je het wegwerpservies gewoon weggooien - schoonmaken is niet nodig! Met onze wegwerpborden, glazen, bestek en meer hoef je geen twee keer na te denken om je gasten een geweldige tijd te bezorgen.
Onderstaande thema's helpen je op weg en dat neemt alvast een deel van de organisatie stress voor je weg. Kleurenthema's die je zeker eens gezien moet hebben zijn: Jungle, pastel & blauw. Perfect voor wie in klein gezelschap het feest viert. Zeker de moeite waard.
Kies een tafelkleed of loper, en voeg wat tafeldecoratie of een middenstuk toe om het geheel wat flair te geven. Zoals bijvoorbeeld een bloemetje of wat kaarsen voor een gezellige, uitnodigende sfeer. En vergeet de servetten niet! Met de juiste combinatie van servies, decoratie en servetten kan je de perfecte communiefeesttafel maken.
8. Wat staat er op het menu?
Een communie is een speciale gelegenheid die een speciale maaltijd verdient. Als u een communie plant, zijn er tal van heerlijke eetgelegenheden om te overwegen. Uw huiscateraar kan een aangepast menu samenstellen voor uw feest, of u kunt een foodtruck inschakelen voor een leuke en unieke eetervaring. Je kunt zelfs een gastkok inhuren om een gastronomische maaltijd te bereiden! Welke optie je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je gasten verrukt zullen zijn. En vergeet de lenteklassiekers niet! Een communie is de perfecte gelegenheid voor een klassiek lentemenu met verse, seizoensgebonden ingrediënten. Denk aan geroosterde asperges, worteltjes en geglaceerde ham. Of, als u iets exotischer wilt, waarom probeert u dan niet een mediterraan geïnspireerd menu met gegrild lamsvlees, artisjokken en olijven? Met de juiste dineropties wordt uw communie een gedenkwaardige gebeurtenis waar uw gasten nog jaren over zullen praten.
Toch één van de hoogtepunten op elk communiefeest: het eten! Wil je zelf in de potten roeren of kies je voor een traiteur? Of wat dacht je van een hippe foodtruck?
Misschien is koken je hobby en wil je graag uitpakken met een zelfgemaakt menu? Leuk, maar houd er dan wel rekening mee dat je het grootste deel van het feest zelf zal moeten missen (tenzij je een koud buffet voorziet). De klassieker is natuurlijk de traiteur of foodtruck op een feest. Tegenwoordig is de keuze groot: van een klassieke frituur op wieltjes tot een burger- of pizzakraam.
Ook voor het dessert
Communiebedankjes voor je gasten
Net als gasten niet met lege handen zullen aankomen, kan jij ze ook niet met lege handen terug naar huis sturen. Dit is een leuke manier om je waardering voor hun aanwezigheid te tonen. De traditie zegt dat je aan het einde van het feest een communiekaartje met een leuke foto meegeeft. Maar je kan - bijvoorbeeld voor de kindjes, die aan een kaartje niet veel hebben - ook leuke alternatieven bedenken. Zo is een leuk uitziend doosje gevuld met snoepjes, een gepersonaliseerde bellenblazer of sleutelhanger gegarandeerd een succes!
Zorg voor een opruimteam
Na afloop van het feest moet je ervoor zorgen dat alle versieringen en andere zaken worden opgeruimd. Om dit te vergemakkelijken kan je een opruimploeg aanstellen. Dat vergemakkelijkt het opruimen en zorgt er ook voor dat alle spullen goed opgeborgen worden.
Het plannen van een communiefeest is veel werk, maar met de juiste checklist en wat organisatie kun je ervoor zorgen dat je evenement een succes wordt. Van het opstellen van een gastenlijst en het versturen van uitnodigingen tot het kiezen van een locatie en het bereiden van het eten, er zijn veel taken die moeten worden uitgevoerd. Met het juiste plan en wat hulp van familie en vrienden kun je er echter voor zorgen dat je Lente- of communiefeest stressvrij en plezierig is voor iedereen.