BLACK FRIDAY  100 toppers 100% terugbetaald | Wees snel want OP=OP! Bekijk snel de selectie ›

TIJDELIJK  GRATIS verzending op tuinmeubels, speelhuisjes & -torens en trampolines anders €50

Spelregels kubb

Kubb spelen Kubb spelen
Categorie: Buitenspelen

KUBB is afkomstig uit Zweden. Volgens een aloude legende zou het een oud Vikingspel zijn. Anderen zweren bij het feit dat dit spel ontstaan is tijdens het sprokkelen van brandhout. Belangrijker is, dat iemand bedacht dat ze met die gesprokkelde takken ook een spelletje konden spelen. Je raadt het al, KUBB!

Het doel van het spel is de koning omver gooien, nadat je alle kubbs op de speelhelft van de tegenstander hebt omgegooid. 

Benodigdheden

  • Minimum twee spelers. Er is geen maximum.
  • Een veld van 8m op 5m. Best op een zachte ondergrond zoals gras of zand.
  • Een Kubb spel (10 bkubbs, 1 koning, 4 veldpaaltjes en 6 werpstokken).

De spelregels van Kubb

Stap 1: Zet het speelveld klaar

Zet het speelveld klaar en neem de beginopstelling in. Dit houdt in dat je met stokjes het speelveld afbakent.

Het veld moet 5 bij 8 meter zijn. Als er kinderen meespelen, kan je overwegen om het veld iets kleiner te maken. Hierna zet je de Koning (het grootste blok) in het midden neer en zet je aan beide randen van het veld de overige 10 veldkubbs neer, 5 aan beide zijden. Deze randen worden ook wel de baseline genoemd.

Stap 2: Wie mag er beginnen?

Je speelt met twee teams, voor het gemak noemen we deze teams Team A en Team B. Er zijn geen regels voor wie er als eerste mag beginnen, dus die strijd moet eerst uitgevochten worden. Ga voor kop of munt of doe een dichtst bij de koning worp. In ons geval begint Team A.

Stap 3: Oefen je werptechniek

Bij Kubb moet je altijd onderhands gooien en met de stock verticaal. Zijwaartse worpen, "helikopteren" (meer dan 90° horizontaal laten draaien) en bovenhandse worpen, tellen niet.

Stap 4: Het spelverloop

Team A begint. Om de beurt mag een team de zes werpstokken vanop de eigen basislijn gooien. De bedoeling is om de basiskubbs van Team B omver te gooien. Als team A alle werpstokken heeft gegooid, is team B aan de beurt. Een beurt verloopt vanaf nu altijd in 3 stappen.

  1. Team B neemt de omvergeworpen basiskubbs op en werpt deze (onderhand) vanop de eigen basislijn in de speelhelft van het andere team.
  2. Team A zet de kubbs die team B net geworpen heeft recht waar ze terecht zijn gekomen. Deze kubbs zijn nu veldkubbs. De veldkubbs worden altijd ingegooid vanaf de eigen basislijn.
  3. Team B werpt nu op zijn beurt de zes werpstokken op naar de kubbs van team A. Voor ze de basiskubbs omver mogen gooien moeten ze eerst de veldkubbs omgooien.

Hierna is het terug de beurt aan team A. Stap 1 t.e.m. 3 worden herhaald. Alle kubbs die gevallen zijn worden terug in de helft van Team B geworpen. Omvergeworpen kubbs verlaten dus nooit het spel.

Slaagt het andere team er niet in om alle veldkubbs omver te werpen? Dan mag het team dat aan de beurt is gooien vanaf de veldkubb die nog recht staat. Dichter bij de basislijn van het andere team dus. Het spel gaat op deze manier door, tot één van de twee teams alle veld- en basiskubbs van het andere team omver heeft geworpen. 

Stap 5: De finale

Op de laatste plaats komt de koning. Daar wordt altijd achter gegooid vanaf de eigen basislijn. Het team dat de koning omver werpt heeft gewonnen. Als de koning echter eerder in het spel (per ongeluk) omver valt, na wint het andere team!

Tijd voor een Kubb spelletje?

24 juni 2021
Bezig met laden...
Betaal veilig en snel met via Mollie