Optie 1: Een tuinhuis laten plaatsen door de leverancier
De gemakkelijkste optie. Het brengt een meerprijs met zich mee maar de professionele vakmannen kunnen inspelen op het hout dat "leeft". Hout zet namelijk uit of kan inkrimpen waardoor er kieren, lekken of andere mankementen ontstaan.
De vakmannen houden zich echter niet bezig met de ondergrond. Hiervoor moet je dus nog enkele voorbereidingen treffen. Zorg voor:
- Een strakke ondergrond die waterpas is
- Als je kiest voor een betonplaat moet deze er ook al liggen
- De betonplaat moet voldoende uitgehard zijn (vraag dit aan uw aannemer)
Alles wat de vakmannen nog moeten uitvoeren om het oppervlak montageklaar te krijgen zullen extra aangerekend worden.
De betonplaat
Best voorzie je een plaat dat iets groter is dan het tuinhuis zelf. De geschikte maten staan altijd bij de productspecificaties. Bij een tuinhuis van bijvoorbeeld 300cm x 300cm kies je best voor een betonplaat van 310cm x 310 cm en niet voor 290cm x 290cm.
Daarnaast moet de plaat ook boven het grasoppervlak komen. Op die manier vermijd je dat vocht van bijvoorbeeld dauw in de onderste latten van het tuinhuis trekt. Een plaat van 5 à 10 cm dikte moet dus volstaan. Dit laat je best over aan een aannemer als je niet zeker bent van je stuk.
TIP: voorzie in de betonplaat wat extra ruimte zodat je er eventueel een wandelpad voor of naast kan aanleggen. Ook als je een houtberging wil voorzien zorg je best voor een fundament voor deze plaats.
Optie 2: Het tuinhuis zelf plaatsen
De voorbereiding
Het belangrijkste aan een goed en stevig tuinhuis is de ondergrond. Met een betonnen plaats als fundament mag je er van uitgaan dat je tuinhuis jarenlang geen milimeter zal verschuiven, zelfs bij hevig stormweer. Andere opties zijn minder zeker. Enkel een puntfundament biedt quasi dezelfde zekerheid maar dat is voor de structuur van je tuinhuis niet altijd interessant.
Bij optie 1 staat er meer info over de betonplaat.
Om het hout te beschermen en de levensduur te verlengen zijn voorbereidende behandelingen mogelijk. Je kan het hout door de leverancier laten impregneren (tegen meerprijs) of je kan er voor kiezen om het hout zelf te behandelen. In het laatste geval spreken we over 'beitsen'. Hiermee leg je een stevigere 'beschermlaag' op je tuinhuis dan via zuivere impregnatie. Dit vergt echter wel jaarlijks onderhoud terwijl impregnatie ook al goed beschermt tegen houtrot en insecten. Veel mensen lijken te denken dat impregnatie waterafstotend is. Dit is niet het geval.
OPGELET: 1 laag beitsen volstaat. Wie te fanatiek zijn tuinhuis behandelt, zal moeilijkheden ondervinden om de planken van het tuinhuis in elkaar te zetten. Één laag maar dan wel grondig en in alle hoekjes volstaat.
Tijdens het opbouwen
Probeer nooit om alleen een tuinhuis te installeren. Je kan er niet alleen de kwaliteit van het tuinhuis mee schaden maar ook je eigen gezondheid. Met twee personen, eventueel met drie bij grotere tuinhuizen, is zeker geen overbodige luxe. Voor de montage van het tuinhuis zelf is er altijd een gedetailleerde handleiding bijgevelerd. De video hiernaast en hieronder van leverancier Solid zijn alvast ook handige bronnen.