Op zoek naar het grotere werk? Speeltorens bieden geen minuut verveling. Ontelbare keren het klimrek op en de glijbaan weer af, honderduit schommelen of figuurtjes maken in de zandbak. Speeltorens bieden volop afwisseling. De houten speeltorens worden ervaren als uren spelplezier. Ze zijn stevig, hoog en je kan ze bovendien ook uitbouwen voor nog meer buitenspeelplezier!
Wil je graag een speeltoren kopen, maar zit je toch nog met enkele twijfels? Geen nood: wij lijsten alle voor- en nadelen op zodat je de beste keuze voor jouw situatie kan maken. Van twijfel naar zekerheid dus.
Eerst en vooral moet je natuurlijk roeien met de riemen die je hebt. Dat betekent dat je de ruimte moet hebben om een speeltoren te zetten. Heb je een kleine, middelgrote of grote tuin? Dat is een allesbepalende factor. Let bijvoorbeeld op bij de aankoop van een speeltoren met schommel en glijbaan: daar heb je extra ruimte nodig voor het schommelen zelf.
Sta zeker ook even stil bij de keuze van de bouwstof: een houten speeltoren of toch liever metaal? Het hout is behandeld tegen verrotting, schimmel en houtworm en geeft een pak meer uitstraling aan je rustieke tuin. Accessoires kan je altijd gaandeweg kopen op het groeitempo van je kinderen. Metaal is doorgaans wat budgetvriendelijker, maar ook oerdegelijk..
Geïmpregneerd hout betekent dat het hout chemisch wordt behandeld om duurzamer te zijn. Schimmels, bacteriën en houtworm worden zo geweerd op een goedkopere manier dan het klassieke thermowood die door hitte wordt verduurzaamd.
Nog een aandachtspunt is de hoogte van het platform. De lagere variant komt op 1,2 meter en bevat logischerwijs minder hout, wat je een lagere prijs en makkelijker contact met je kind oplevert. Ga je iets hoger tot 1,5 meter, dan betaal je wat meer maar krijg je wel meer waar voor je geld. Meer bepaald: een langere glijbaan en meer plezier voor de oudere kindjes.
Een onverwacht puntje misschien: de keuze tussen vierkante of ronde balken. De sterkte en de duurzaamheid zijn nagenoeg gelijk maar hoewel het geen gevolgen heeft voor de stevigheid zullen ronde balken wel sneller scheuren vertonen. Tegen een ronde balk kan je je minder pijn doen, maar een vierkante heeft dan weer minder kans op splinters door het gladde oppervlak. Even afwegen dus.
Je wil niks minder dan het beste voor je kinderen, dat is logisch. Wanneer je een speeltoren plaatst en verankert wil je natuurlijk alle richtlijnen tot op de letter volgen voor het veiligste en meest duurzame resultaat. Die richtlijnen lees je hier.
De ondergrond is enorm belangrijk. De ondergrond tot twee meter rond de speeltoren moet stabiel, vlak, vrij van obstakels en voldoende schokdempend zijn. Daarom plaats je een speeltoren op asfalt of beton. De beste ondergrond is gras, maar ook boomschors, houtsnippers, fijn grind en grof zand zijn prima als je verankert tot vijftig centimeter diepte.
Een speeltoestel dat veel gewicht moet dragen en krachten in alle richtingen wil weerstaan, moet staan als een huis. Daarom is het belangrijk om het toestel op te bouwen volgens alle richtlijnen van de handleiding. Kies de perfecte plaats in je tuin en wijk niet af van de handleiding.
Metalen schommels veranker je in de grond met beton in een put; houten schommels op dezelfde manier of met grondankers. Hoe doe je dat?
Zo, dat klusje heb je goed geklaard. Met een plaatsing volgens de handleiding en een stevige verankering, kan je op beide oren slapen. En je kinderen zullen ongetwijfeld ook goed kunnen slapen na een dagje ravotten. Graag gedaan!