Staking Bpost : houd rekening met mogelijke vertragingen. We doen ons best om je pakje zo snel mogelijk te versturen! 

BLACK FRIDAY  100 toppers 100% terugbetaald | Wees snel want OP=OP! Bekijk snel de selectie ›

TIJDELIJK  GRATIS verzending op tuinmeubels, speelhuisjes & -torens en trampolines anders €50

Profiteer NU › -25% op ALLE zwembaden, spa's en accessoires | Actie geldig t.e.m. 19/06/23

Carnavalgids

Eindelijk is het weer zover: samen met vrienden uitbundig feestvieren en lekker uit je bol gaan. Want op carnaval mag dat! Maar wat trek je dit jaar aan om erbij te horen? Gelukkig is er bij Fun aan inspiratie geen gebrek om je carnavalskledij uit te kiezen. Maar carnaval vieren is veel meer dan alleen carnavalkostuums aantrekken: make-up, feestdecoratie, allerlei benodigdheden om je outfit compleet te maken (pruiken, hoeden, baarden, snorren, brillen, ...) en natuurlijk heel veel andere toffe hebbedingetjes die je in onze gloednieuwe catalogus zult vinden.

The basics over Carnaval

Wat is carnaval?

“Carne vale” is Latijns en betekent zoveel als een vaarwel aan het vlees. Dit is in een notendop waar dit feest van oudsher om draait: een eetfestijn dat net voor de vastenperiode werd gehouden. Traditiegetrouw wordt carnaval gevierd tijdens de drie dagen die aan Aswoensdag (het begin van de vasten) voorafgaan. Drie dagen lang is alles geoorloofd en staat de wereld op zijn kop. Verkleedpartijtjes en optochten met praalwagens horen daar natuurlijk ook bij. Vaak worden actuele onderwerpen als carnavalthema’s gebruikt om bepaalde toestanden op een ludieke manier aan de kaak te stellen.

 

Hoe is carnaval ontstaan?

Carnaval is in feite helemaal geen katholiek feest, het gaat terug op een heidens gebruik waar men zo aan vasthield dat het uiteindelijk maar in een christelijker kleedje werd gestopt. Het omkeren van maatschappelijke rollen, een belangrijk element in carnaval vieren, is een gebruik dat tot ver in de geschiedenis teruggaat en aan de grondslag van het feest ligt. Zelfs bij de Romeinen was er een feest waarbij slaven zich tijdelijk wat vrijheden mochten veroorloven en met hun meesters de spot mochten drijven. Carnaval is dus van oudsher een omkeringsritueel, iets wat nog altijd sterk aan bod komt.

 

Wanneer is carnaval in 2023?

Elk jaar wordt carnaval op een andere datum gevierd, omdat ook Pasen elk jaar volgens de kalender herberekend wordt, en carnaval wordt gevierd tijdens de laatste dagen voor de vasten. Carnaval 2023 vieren we van 19 februari tot en met 21 februari.

 

Waar wordt er carnaval gevierd?

Ook zin om mee in dit knotsgekke feest op te gaan? Dan heb je aan keuze zeker geen gebrek, want dit populaire gebeuren wordt zowat overal gevierd. Alle kinderen kunnen op school aan carnaval deelnemen, maar je kunt ook in cafés in je buurt terecht, en sommige steden hebben heuse comités die carnavalsactiviteiten organiseren, met verkiezingen van prins carnaval en een grote optocht door de straten. Hier vind je alvast een overzicht van alle stoeten in Vlaanderen.

 

Carnavalthema's en trends!

Tijdens een carnavalfeest komen heel wat thema’s aan bod, want alles mag en alles kan! Bij volwassenen is politiek en actualiteit vaak een gegeerd thema voor carnaval, bijvoorbeeld tijdens een carnavalstoet, omdat carnaval nu eenmaal veruit de enige gelegenheid is waar je bepaalde brandend actuele gebeurtenissen aan de kaak kunt stellen. Als het er wat luchtiger en ludieker aan toe gaat, komen dikwijls beroepen als thema aan bod. De populaire carnavalthema’s zijn voor zowel volwassenen als kinderen zijn:

 

De carnaval trends van 2023 lees je in onze blogs!

Dé carnavaltrends voor kinderen 2023!

Dé carnavaltrends voor tieners en volwassenen 2023!

Een outfit voor het ganse gezin!

Zoals Jani ook zegt de juiste kledij maken de man/vrouw of kind! Dit is natuurlijk voor Carnaval hetzelfde, zorg dus dat je op het carnavalsfeest kiest voor het juiste kostuum. Bij Fun vind je voor het ganse gezin een gepaste outfit.

Verkleedkledij voor kinderen

Kinderen hebben vaak al een goed idee in wat ze zich willen verkleden. Bij Fun vind je een ruim assortiment aan verkleedkledij voor jongens en meisjes in verschillende maten.

Verkleedkledij voor volwassenen

Natuurlijk vind je ook heel wat carnavalspakken voor volwassenen. Specifieer je zoektocht naar het geschikte kostuum via verkleedkleren voor vrouwen, mannen of unisex.

Verkleedkledij voor baby's en peuters

Laat je baby of peuter van kleinsaf kennismaken met de opwinding en euforie van carnaval. Jouw kleine hartendiefje zal ieders hart veroveren in zijn of haar pandapakje, of verkleed als piraat of Bumba!

Verkleedkledij voor huisdieren

Ook je huisdier feest mee! Laat je huisdier mee genieten van de carnavalsfeer en kies een hondenpak of kattenpak uit ons gloednieuwe assortiment voor viervoeters.

Maak je carnaval outfit compleet

Vervolledig je kostuum met de leukste verkleedaccessoires

Maak je outfit voor carnaval helemaal af met een van onze fantastische accessoires uit ons assortiment. Met onze pruiken, snorren en baarden wordt jouw verkleedpartijtje alvast geslaagd: kies voor een obelix-pruik met bijhorende snor, een Chinese snor, of een sikkebaardje om straks als piraat op te treden. Natuurlijk hebben we ook allerlei hoeden in onze aanbieding. Wil je er ook bijzonder hip uitzien? Zet een van onze leuke brillen op en bekijk het leven in een ander kleurtje! Als je ook naar maskers op zoek bent, vind je in ons ruime assortiment zeker wat je zoekt: dierenmaskers, oogmaskers, Donald Trump,... En wat dacht je van een extra verrassend effect met kleurlenzen? Jouw optreden als vampier of heks wordt helemaal echt met bloedrode ogen of een huiveringwekkende, diepzwarte blik! En bij je glitterpakje past vast een regenboogkleurtje. Wij hebben natuurlijk ook de lenzenvloeistof en een contactlenshouder om alles netjes op te bergen.

 

Laat je schminken als kerst op de taart

Met een perfecte make-up kun je een heel overtuigend carnavalpersonage worden. Weet je niet zo goed hoe je de make-up moet aanbrengen? Weet je niet zo goed hoe je de make-up moet aanbrengen? In onze blog leggen we je stap per stap uit hoe je kinderen kan schminken.

 

Maak van carnaval een feest!

Kinderen vinden carnaval vieren gewoon fantastisch! Verkleden alleen al is een lievelingsactiviteit van jongens en meisjes, die zich in hun fantasie de stoere ridder of de lieflijke prinses wanen en helemaal in hun rol opgaan. Maar ook superhelden uit spelletjes, series en films naspelen is iets wat ze dolgraag doen! Hieronder vind je enkele leuke carnavalsactiviteiten om te doen.

 

Knutselen met carnaval

Om carnaval te vieren hoef je niet per se ergens iets te gaan kopen. Met een klein beetje verbeelding en wat basic knutselgerief maak je in een oogwenk zelf een tof masker om te dragen, of een leuke bril in een hip kleurtje, versierd met fonkelende steentjes, wimpers of een bakkebaarden. Gebruik een carnaval kleurplaat als je wat meer houvast nodig hebt en je niet zo goed weet waar je best begint.

 

Carnaval op school als klasactiviteit

De school is een ideaal kader om alle kinderen in dit unieke evenement van het jaar te laten opgaan. Met je klas of waarom niet met de hele school kun je bijvoorbeeld ook een eigen prinscarnaval-verkiezing houden. Reken maar dat de kinderen wat graag om deze titel zullen dingen! De nodige voorbereidingen zorgen voor heel wat nevenactiviteiten zoals knutselen, die leuk en ook leerrijk zijn voor hen. Zo kan elke klas Carnaval volgens een eigen thema uitwerken, en kun je binnen de school een extra concurrentie-element toevoegen. Carnaval op school wordt iets wat kinderen zich nog lang zullen herinneren!

 

Vind jouw carnavalswinkel

Aarzel je wat om een artikel uit ons online aanbod te kiezen, of heb je nood aan wat extra inspiratie voor carnaval dit jaar? Neem dan snel even een kijkje op Carnavalwinkel: we hebben in het hele land partywinkels waar jong en oud kan gaan snuffelen tussen de kostuums en accessoires om een idee te krijgen wat je misschien straks kunt aantrekken om naar dat feestje bij je vrienden te gaan. Via deze link vind je alvast onze feestwinkel die het dichtst bij jou in de buurt is. Carnavalwinkels bieden het voordeel dat je er alle mogelijke artikelen en accessoires om een perfecte outfit te kunnen samenstellen ook es kunt uitproberen: maskers, pruiken, snorren, ... Je vindt er natuurlijk ook make-up en een verkleedpak om straks in de spotlights te staan. In de carnavalshops heb je ook beter een idee van de maten en is de impact van het aanbod veel directer.

Bezig met laden...
Betaal veilig en snel met via Mollie