BLACK FRIDAY  100 toppers 100% terugbetaald | Wees snel want OP=OP! Bekijk snel de selectie ›

TIJDELIJK  GRATIS verzending op tuinmeubels, speelhuisjes & -torens en trampolines anders €50

Geniet nu van 15% korting op buitenspeelgoed* | Naar het buitenspeelgoed › *niet geldig op BERG, Salta en EXIT

De 10 meest gestelde zwembadvragen

Hieronder vind je de 10 meest gestelde vragen die wij krijgen over zwembaden.
Op elke vraag hebben wij een pasklaar antwoord voor je zodat je meteen aan de slag kan.

1. Hoe bereken je het zwembadvolume?

Het is zeer belangrijk om het watervolume te kennen. Op die manier zal je de onderhoudsproducten in de juiste doseringen kunnen toedienen. Het volume wordt uitgedrukt in m3 of in liter, waarbij 1 m3 gelijk staat aan 1000 liter.

Om het volume van je zwembad te berekenen moet je rekening houden met de vorm van het bad:

 • Rechthoekig: breedte x lengte x gemiddelde diepte = ... m3
 • Ovaal: breedte x lengte x gemiddelde diepte x 0,89 = ... m3
 • Rond: diameter x diameter x gemiddelde diepte x 0,78 = ... m3

2. Is het gebruik van chloor veilig?

De chloorproducten van BSI zijn absoluut veilig. Uiteraard moet je steeds de normale doseringen respecteren. Chloor wordt ook in ons leidingwater gebruikt en dat water is perfect drinkbaar. De BSI chloorproducten zijn van de allerhoogste zuiverheid, getest en goedgekeurd door de overheid.

BSI chloorproductenBSI chloorproducten

3. Kan je het gebruik van chloor beperken?

Je kan het chloorgebruik beperken door BSI Cristal ClearBSI Micro Floc of BSI Floc Socks en BSI Oxy Pool & Spa te gebruiken. Het principe is dat je organische verontreinigingen met andere producten dan met chloor bestrijdt. Je moet ervoor zorgen dat het chloor zich kan ‘wijden’ aan zijn kerntaak: het vernietigen van algen en bacteriën. 

chloor beperkenchloor beperken

4. Metalen zwembadonderdelen oxideren, roesten en resulteren in bruine vlekken?

Dan is de zuurtegraad in je zwembad te laag, dit betekent dat het water te zuur is. Verhoog de pH met pH Up tot tussen 7,0 en 7,6.

BSI pH UpBSI pH Up

5. De pH is snel te hoog of te laag, hoe krijg je die gemakkelijk juist?

Wanneer je dit probleem hebt, dan is dit duidelijk terug te voeren tot een te lage alkaliniteit (buffering). Dit gaat over de totale hoeveelheid aan opgeloste mineralen. Dit probleem komt vaak voor bij het gebruik van regen- of grondwater. Je kan dit perfect oplossen met BSI Alkalinity Up. Dit product verhoogt de alkaliniteit waardoor de pH nadien veel stabieler blijft.

6. Het water is troebel en witachtig, de wanden ruw met witte of grijze vlekken. Wat is er mis?

Dit betekent dat er een sterke concentratie van kalk in het water is. Regel de pH tussen 7,0 en 7,6. Meer dan waarschijnlijk zul je hiervoor pH Down voor nodig hebben. Behandel het water nadien met BSI Calc Free en laat de onzuiverheden goed uitvlokken met BSI Micro Floc of Floc Socks.

De ruwe randen kan je pas reinigen als het bad leeg is. Bij het opnieuw opvullen controleer je de hardheid en ga je BSI Calc Free toevoegen. Daarna voeg je chloor toe. Zo kan het chloor zich ‘wijden’ aan zijn kerntaak, namelijk het vernietigen van algen en bacteriën.

te veel kalkte veel kalk

7. Wat doe je tegen een onaangename chloorgeur en water dat ogen en huid irriteert?

Geen gemakkelijke vraag! Je hebt te veel chloramines en een te laag gehalte aan vrij chloor. Je zal de volgende stappen moeten doorlopen:

 • Regel de pH tussen 7,0 en 7,6 met BSI pH Up of pH Down.
 • Bepaal met de BSI Test Strips het totale en het vrije chloorgehalte. Als het verschil tussen die twee groter is dan 0,5 ppm, dan is het chloraminegehalte te hoog.
 • Voer eerst een behandeling uit met BSI Oxy Pool & Spa.
 • Daarna voer je een schokbehandeling uit met BSI Snelwerkend Chloor.
 • Controleer na enkele uren het vrij chloorgehalte en hou deze tussen 1 en 1,5 parts per million. Indien dit te hoog zit, ga je een deel van het water verversen.
 • Zuig de neerslag op de zwembadbodem weg en filter het water dubbel zo lang als gewoonlijk.
te veel chloramineste veel chloramines

8. Hoe kan ik groen zwembadwater oplossen?

Voor alles bestaat een oplossing, ook groen zwembadwater! Aan de hand van deze vier korte stappen tonen wij hoe je die groene drek het best kan bestrijden. Of zoals wij het noemen ... een schokbehandeling voor je water!​

 1. Controleer  de pH met de BSI Test Kit, de BSI Test Strips of de pH-meter. Pas de pH aan indien nodig, de ideale waarde zit tussen 7,0 en 7,6.
 2. Voeg een flinke dosis BSI snelwerkend chloor toe (10g per m³ = 1.000 liter) en voeg meteen ook BSI Cristal Clear toe. Kijk goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.
 3. Om de niet-filterbare, fijne dode deeltjes weg te krijgen, opnieuw BSI Micro Floc gebruiken en zeker 10 à 12 uur filteren. Eventueel zal er zich een waas vormen op de zwembadwanden. Leg nu de circulatiepomp stil. Wrijf deze waas met een borstel weg en laat dit vuil een nacht uitzakken. De daaropvolgende morgen kan je het bezinksel opzuigen of weglaten langs de bodemopening of via de functie DRAIN of WASTE op de filter.
 4. Binnen de 2 dagen krijg je de situatie weer normaal, maar om lang helder water te behouden, voeg je best regelmatig BSI Cristal Clear toe.

Tip: Als je een zandfilter hebt, kan je via de drainfunctie de groene smurrie op de bodem van je zwembad uit je zwembad pompen. Zo verlies je wel wat water, maar met een grote stofzuigermond gaat dit snel en ben je zeker dat de smurrie er voor eens en altijd uit is. Nog voordelen:

 1. Het vieze water passeert niet door je zandfilter zelf, maar enkel door de kop.
 2. Je kan vers water toevoegen, waardoor je onderhoudsproducten nog beter zullen werken.

9. Ik heb mijn zwembad gevuld met grondwater dat heel veel ijzer bevat. Wat doe ik tegen dat bruinachtige water?

Je kan de volgende oplossing in vier stappen proberen:

 • Zorg voor een goed geregelde pH tussen 7,0 en 7,6.
 • Voer een schokbehandeling uit met BSI Snelwerkend Chloor.
 • Gebruik BSI Micro Floc of Floc Socks. De ijzerdeeltjes gaan daardoor neerslaan op de bodem van het zwembad. Daarna kun je die deeltjes opzuigen. Zorg ervoor dat de opgezogen deeltjes niet in de filterinstallatie geraken, maar afgeleid worden naar de riolering.
 • Controleer opnieuw of de pH tussen 7,0 en 7,6 staat.
te veel ijzerte veel ijzer

10. De pH wijzigt nauwelijks ondanks het toevoegen van BSI pH Up of pH Down. Wat nu?

Dit komt waarschijnlijk omdat je al enkele jaren hetzelfde water gebruikt. Door productresten wordt de pH-aanpassing belemmerd. Je vervangt best 1/3 van het water.

Bezig met laden...
Betaal veilig en snel met via Mollie