TIJDELIJK  GRATIS verzending op tuinmeubels, speelhuisjes & -torens en trampolines anders €50

Groen zwembadwater behandelen

Groen water, de hel van elke zwembadfanaat! Maar hoe komt dit nu?

Het terug thuiskomen na enkele weken vakantie ... Het uitbreken van een zwaar onweer ... Bliksemschichten kunnen je chloor in een fractie doen oplossen! Het heel intensief gebruiken van het zwembad zonder het zwembadwater op te volgen ...Dan krijg je volgende situatie: het was even feest voor de bacteriën en de algen. Het zwembadwater is groen of vuil en eventueel is er zelfs een gladde groenachtige aanslag op de wanden ...

Maar... voor alles bestaat een goede oplossing. Een schokbehandeling!

Wat is een schokbehandeling?

Bij een schokbehandeling doen we chemicaliën bij het zwembadwater om verontreiniging tegen te gaan. De bedoeling is om het vrije chloorniveau te verhopen tot een punt waarop algen of bacterieën die in het zwembad groeien vernietigd worden.

Je zwembadwater bestaat uit verschillende soorten chloor. Wanneer chloor toegevoegd wordt aan je zwembadwater zal dit gaan samenbinden met bacterieën en andere verontreinigingen om dit te vernietigen. Chloor dat nog niet is samengebonden met bacterieën noemen we vrij chloor. Totaal chloor is dan de som van vrij chloor + chloor dat al samengebonden is met bacterieën. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat er voldoende vrij chloor in het zwembad aanwezig is. Zo kunnen deze chloor deeltjes nog samenbinden met bacterieën om deze te vernietigen.

Een chlorine schokbehandeling omvat eigenlijk het verhogen van het chloor tot een zeer hoog niveau. Gewoonlijk zal de schokbehandeling het chloorgehalte in het zwembadwater verhogen tot 10 ppm. Het probleem met dergelijk schokbehandeling is dat je moet wachten tot het chloorniveau op zijn minst tot 3 - 4 ppm gezakt is vooraleer je weer veilig kan zwemmen. 

Waarom een schokbehandeling uitvoeren?

Het is belangrijk om te weten waarom je een schokbehandeling zou moeten uitvoeren. Wanneer mensen in het zwembad gaan, worden er sowieso bacterieën in het water gebracht. Dat zijn dingen als zweet, speeksel, huidcellen, zonnecrème,... Daarnaast zorgt moeder natuur ook voor verontreiniging door bladeren en vuil in het zwembadwater te blazen of door het water te vervuilen met regenwater. Deze verontreinigingen zijn een voedingsbron voor bacterieën, algen,... Dat is dan ook de reden waarom er zwembadproducten als chloor worden toegevoegd aan het zwembadwater. Deze chemicalieën doen het volgende:

 • Bacterieën en algen in het zwembadwater doden
 • Verminderen van de verontreiniging en ze uit het water verwijderen
 • Als je je zwembad op de juiste chemische balans houdt, hoef je je geen zorgen te maken over een eventuele schokbehandeling te gebruiken. Het is pas wanneer het chloorgehalte van je zwembad te laag is, dat je het zwembadwater moet schokken
 • om het chloorgehalte te verhogen.

Als je het zwembadwater altijd goed onderhoud, dan zul je nooit een schokbehandeling moeten gebruiken. Echter, vooral in de wintermaanden besteden de meeste mensen nie veel tijd aan de chemische niveaus van hun zwembadwater. Wanneer je dan voor het eerst in het voorjaar, het zwembad opent zal je een schokbehandeling moeten toepassen om het chloorniveau te verhogen en algen en bacterieën te vernietigen. Tijdens de zomermaanden is het zeer belangrijk dat je let op de juiste hoeveelheid vrij chloor in het zwembad. Wanneer dit te laag valt kan een schokbehandeling om het chloor terug op normaal niveau te brengen, nodig zijn. Ook wanneer je het zwembadwater altijd in topconditie houdt kan het in sommige gevallen toch interessant zijn om een schokbehandeling te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij: 

 • Na intensief gebruik van het zwembad
 • Na hevig onweer
 • Na verversing van het zwembadwater

Hoe groen water behandelen in zwembad?

De 4 stappen om die groene smurrie te bestrijden

 1. De pH-waarden controleren met de test Kit
 2. Snelwerkend chloor toevoegen
 3. Wat niet opgenomen wordt door de filter laten samenvlokken (gebruik hiervoor Micro Floc)
 4. Het zwembadwater helder houden (gebruik hiervoor Cristal Clear)

Herhaal het proces tot het groen weg is

 1. Controleer opnieuw de pH met de BSI Test Kit, de BSI Test Strips of de pH-meter. Pas de pH aan indien nodig
 2. Voeg een flinke dosis BSI snelwerkend chloor toe (10g per m³ = 1.000 liter) en voeg meteen ook BSI Cristal Clear toe.
 3. Om de niet-filterbare, fijne dode deeltjes weg te krijgen, opnieuw BSI Micro Floc gebruiken en zeker 10 à 12 uur filteren. Eventueel zal er zich een waas vormen op de zwembadwanden. Leg nu de circulatiepomp stil. Wrijf deze waas met een borstel af en laat dit vuil een nacht uitzakken. De daaropvolgende morgen het bezinksel opzuigen of weglaten langs de bodemopening of via de functie DRAIN of WASTE op de filter.
 4. Binnen de 2 dagen krijg je de situatie weer normaal, maar om lang helder water te behouden, voeg je best regelmatig BSI Cristal Clear toe.

Groene smurrie weghalen met de grove middelen

Als je echt een (dikke) laag groene smurrie op de bodem van je zwembad hebt liggen, richt je je best tot de grove middelen. In enkele stappen leggen wij je uit wat dat betekent. Let op, deze tip werkt enkel bij zwembaden die een zandfilterpomp met skimmer hebben waarbij een aansluiting voor een stofzuiger zit:

 1. Sluit je manuele stofzuiger aan op de skimmeraansluiting. Wij raden deze aan: telescoopsteel, bodemzuiger en genoeg zwembadslang voor de uitgang van je zandfilter.
 2. Sluit een zwembadslang aan op de uitgang van je zandfilter, plaats je manuele stofzuigerinstallatie in het zwembad en zet de stand van je zandfilter op 'drain' of 'pompen'.
 3. Stofzuig zo de smurrie meteen uit je zwembad zonder je filtratie te vervuilen. Beweeg de stofzuigerkop heel traag zodat het vuil niet opwoelt.
 4. Als de bodem volledig gestofzuigd is, koppel je je stofzuigerinstallatie los en zet je de zandfilter terug op 'filteren'.
 5. Je zal zien dat je water troebel is geworden. Vul gerust bij tot het water opnieuw halverwege de skimmermond staat.
 6. Ga dan aan de slag met bovenstaand proces en herhaal dit regelmatig.
Bezig met laden...
Betaal veilig en snel met via Mollie