BLACK FRIDAY  100 toppers 100% terugbetaald | Wees snel want OP=OP! Bekijk snel de selectie ›

TIJDELIJK  GRATIS verzending op tuinmeubels, speelhuisjes & -torens en trampolines anders €50

Geniet nu van 15% korting op buitenspeelgoed* | Naar het buitenspeelgoed › *niet geldig op BERG, Salta en EXIT

Hoe kies ik het juiste zwembad?

Jouw zwembadavontuur start natuurlijk bij het kiezen van het juiste zwembad! Maar hoe weet je nu precies wat het perfecte zwembad is voor jou? We gidsen je graag verder op basis van beslissingscriteria. Verder op deze pagina kan je meer informatie terugvinden over de verschillende zwembadvormen, -types en merken.

Tip! Zet je in je tuin, bekijk de plaats waar je graag jouw zwembad zou willen en laat je fantasie de vrije loop. Bedenk welke afmetingen passen, verkies je een rond, ovaal of rechthoekig zwembad, wil je deze volledig opstaand of liever half- / volledig inbouw, verkies je een houten zwembad… allemaal belangrijke vragen om bij jouw droomzwembad uit te komen.

1. Beslissingcriteria

Aan de hand van drie simpele vragen gidsen wij je naar het perfecte zwembad voor jouw tuin, op basis van je behoeften én binnen jouw budget! 

1. De grootte van je tuin en ondergrond

Alles begint bij de plaats die je in je tuin vrij hebt voor je zwembad, want dat bepaalt uiteraard de grootte en vorm van je bad. Denk ook goed na of je de beschikbare ruimte enkel wil gebruiken voor het zwembad en of je er later nog een andere filtratie of verwarming aan wil toevoegen. Die laatste twee nemen namelijk ook wat plaats in.

Een snelle tekening op schaal van je (nieuwe) zwembadinstallatie in de tuin kan wonderen doen!

Heb je een kleine tuin, dan ga je beter voor ronde zwembaden. En dan het liefst ééntje die je kan afbreken. Dit is handig zodat je snel een andere setting kan geven aan jouw stadstuin. Dan kijken we naar IntexBestway en EXIT zwembaden. In deze segmenten bieden we een diversiteit aan van verschillende modellen en afmetingen. Voor elk wat wils, klein en groot.

Heb je een normale tuin, dan kan je kiezen wat je wil. Je kan heel mooie projecten uitvoeren dus denk er zeker eens over na. Heb je het graag eenvoudig en wil je deze na de zomer terug afbreken, ga dan voor een IntexBestway of EXIT zwembad. 

Dan staan alle opties open, wat je zelf graag wil, kan je verwezenlijken natuurlijk afhankelijk van het budget dat je voor ogen hebt. Terug is vorig puntje van de normale tuinen van kracht, alleen heb je de keuze om voor lengtes van 7 tot 10 meter te gaan.

Heb je de plaats, hou je dan vooral niet in. Zet je in je tuin bekijk de mogelijkheden. Bekijk de plaats waar je graag jouw zwembad zou willen en laat je fantasie de vrije loop. Bedenk welke afmetingen passen, verkies je een rond, ovaal of rechthoekig zwembad, wil je deze volledig opstaand of liever half- / volledig inbouw, verkies je een houten zwembad… allemaal belangrijke vragen om bij jouw droomzwembad uit te komen. 

2. Voor wie is het zwembad bedoelt

Even belangrijk is de vraag wie het zwembad het meest gaat gebruiken. Zijn het je jonge kinderen die willen ravotten en ploeteren of ben je zelf op zoek naar een ontspannende, verfrissende duik in alle rust en comfort?

Kinderzwembaden zijn perfect voor peuters, kleuters en jonge kinderen. Ze hebben een lage boord, zijn op alle manieren getest op kindveiligheid en hebben vaak een leuk thema met erg veel speelwaarde.

Opbouwzwembaden zijn perfect voor gezinnen met kinderen die al wat ouder zijn. Ze kunnen al zwemmen en hebben graag een groter zwemgebied. Met een metalen wand staat er ook een stevige structuur. Ideaal als er nog andere kinderen uit de buurt komen spelen.

De fervente zwemmers kunnen zich richten op de grote opbouwzwembaden in metaal of hout. Zelfs een ingegraven model behoort tot de mogelijkheden.

3. Wat is je budget?

Een duidelijk beeld op je budget is bij de aankoop van een zwembad onontbeerlijk. Het zwembad aankopen is een ding, maar er komen uiteraard nog extra kosten bij kijken:

 • Het klaarmaken van de tuin, want een egale ondergrond is onmisbaar.
 • De aankoop van onderhoudsproducten.
 • Als je wil verwarmen met een warmtepomp heb je een zandfilter nodig (als die niet standaard bij je zwembadpakket zit).
 • Extra zeilen en reinigingsmateriaal zodat je zwembad en water langer proper blijven.

Je ziet dat er heel wat extra bij komt kijken. Met deze zwembadgids leren wij je wat je exact nodig hebt, aan de juiste prijs en met het advies van onze zwembadexperts.

4. Wens je het zwembad te laten staan of liever opbergen?

Wil je een zwembad dat permanent blijft staan kan je kiezen deze volledig op te bouwen ofwel half- of volledig in te bouwen. Belangrijk is dat het terrein waarop het zwembad wordt geïnstalleerd moet vast en compact zijn (niet installeren op zachte of aangevulde grond).

Afhankelijk bij welk zwembad jouw interesse ligt, dienen er voorzieningen (stabilisé of beton) genomen te worden. De oppervlakte moet glad en zuiver waterpas zijn, zonder gaten, onkruid, wortels of stenen die de liner kunnen beschadigen. Zoek een zonnige plaats uit, in de nabijheid van een waterafvoer, een wateraansluiting en een aansluiting voor elektra (230 volt). Let op dat er geen ondergrondse leidingen ter plaatse lopen. Bescherm het zwembad tegen wind en plaats het zo mogelijk niet onder bomen (de bladeren vervuilen het zwembad). Niet installeren onder hoogspanningskabels.

2. Zwembadsoorten

Er bestaan zoveel zwembaden in verschillende vormen, afmetingen en kleuren dat het moeilijk is om het ideale zwembad te kiezen. Op basis van de drie bovenstaande vragen, kan je kijken wat mogelijk is en wat je voorkeur wegdraagt.

kinderzwembadenkinderzwembaden

Kinderzwembad

Een kinderbad is de ideale start voor je baby of peuter z'n eerste waterstapjes. Eerder op zoek naar een groter kinderzwembad? Dan raden we de Intex modellen aan.

opblaasbare zwembadenopblaasbare zwembaden

Opblaasbaar zwembad

Een opblaasbaar zwembad plaats je snel en eenvoudig in je tuin. Op die manier kan het waterplezier snel van start gaan!

metalen zwembadenmetalen zwembaden

Metalen zwembad

Met een metalen model kies je voor een sterk zwembad. Door het frame en de sterke wanden zijn de stevigheid en stabiliteit van je zwembad verzekerd. Met deze types zit je zeker goed wat betreft het aspect kwaliteit!

houten zwembadenhouten zwembaden

Houten zwembad

Houten zwembaden worden vaak gekocht als opvolger van een Intex of Bestway model. Het is mogelijk om een houten zwembad zowel in- als opbouw te plaatsen in je tuin. Esthetisch ziet een houten bad er ook gewoon goed uit.

3. Zwembadvormen

Zwembaden bestaan in heel wat verschillende vormen. Zo heb je rechthoekige, ovale en ronde zwembaden. Meestal zal de grootte van het zwembad de vorm gaan bepalen. Hieronder geven we de voor- en nadelen mee van de verschillende vormen.

Ronde zwembaden

De meeste opbouw zwembaden hebben een ronde vorm. Bij een rond zwembad wordt de druk over de volledige liner evenredig verdeeld. Geen wonder dat de populairest modellen onder de zelfbouwzwembaden dan ook rond zijn.

Ovale zwembaden

Het voordeel van een ovaal zwembad in vergelijking met een rond zwembad is de ruimtebesparing. Je benut met een ovaal zwembad de ruimte niet zo efficiënt als met een rechthoekig zwembad maar komt al een stuk in de buurt.

Rechthoekige zwembaden

Rechthoekige zwembaden zijn ideaal om ruimtebesparend te werk te gaan. Het is wel zo dat alle druk van het water in het zwembad op de hoeken van het zwembad zit. Daarom is versteviging nodig. Dit is mogelijk door zijsteunen/ poten die toch voor deze zwembaden ongeveer 50 cm in beslag nemen.

4. Opbouwen of ingraven?

Een belangrijk keuze die je maakt in je zoektocht naar een zwembad is voor een inbouw of opbouw exemplaar. Wat is precies het verschil tussen de twee? Van materiaalkeuze, kostprijs tot plaatsingstijd verschillen deze sterk. Informeer je goed zodat je de juiste keuze maakt.

zwembad plaatsenzwembad plaatsen
zwembad ingravenzwembad ingraven

Opbouwzwembad zelf plaatsen

Een opbouw zwembad kan je eenvoudig zelf installeren. Deze installatie kan heel snel gebeuren waardoor je snel kan genieten van een plonsje in je eigen zwembad. De keuze aan materialen van je opbouw zwembad is enorm: van opblaasbaar, metalen zwebaden of kies voor een houten bad dat ziet er estetisch goed uit.

Voordelen:

 • Goedkoopst
 • Snel en eenvoudig installeren
 • Weinig vereisten / demonteerbaar
 • Onderhoudsvriendelijk

Nadelen:

 • Groot vast element in de tuin
 • Over trapje over de rant klauteren

Overtuigd? Ga aan de slag met het plaatsen van je eigen zwembad. We helpen je graag verder. Waar je plaats je je zwembad? Hoe installeer je een zwembad? Lees het in volgend artikel.

Inbouwzwembad plaatsen/ingraven

Heel wat van ons assortiment zwembaden kan (half)ingegraven worden. Een zelfgebouwd inbouwzwembad is trouwens stukken goedkoper dan andere opties zoals polyester kuip of een betonnen bad. De gemiddelde kost voor het ingraven ligt ongeveer rond de €10.000. Deze prijs is inclusief werkvergunning (verplicht), de filterinstallatie en graafwerk. 

Voordelen:

 • Vrijheid qua formaat, vorm en diepte
 • Jarenlang zwemplezier
 • Oogt fraaier in je tuin en is een meerwaarde voor je woning

Nadelen:

 • Groot project dat lang kan duren
 • Prijzig en hogere onderhoudskosten

Een zwembad ingraven gebeurt uiteraard niet zomaar. Er moeten verschillende stappen doorlopen worden. Leer meer over stedenbouwkundige vergunningen, terrein voorbereiding en installatie.

Tip! Wie een zwembad wil ingraven, gaat best op zoek binnen de metalen zwembaden. Deze zijn hiervoor het meeste geschikt. De houten zwembaden zijn duurder in aankoop door het houten buitenframe, dus het zou zonde zijn om die in te graven.

Klaar voor de volgende stap?

Vind je wegwijs naar onze andere onderwerpen van onze gratis Fun zwembadgids!

Bezig met laden...
Betaal veilig en snel met via Mollie