Een warmtepomp lijkt op het eerste zicht heel technisch, maar de installatie valt best wel mee. We leggen je graag uit hoe een warmtepomp werkt, wat het verbruikt en beantwoorden de meest gestelde vragen.
Een warmtepomp voor een zwembad is een toestel dat functioneert op basis van verse buitenlucht. Hoe meer verse lucht de pomp om zich heen heeft, hoe beter voor de werking en de efficiëntie ervan. Plaats je toestel dan ook nooit in een tuinhuis, serre of garage, maar gewoon in de tuin. Als die verse lucht een constante temperatuur bereikt van minstens 9°C, zal de pomp in staat zijn om het water te verwarmen. Het spreekt voor zich dat, hoe warmer de buitenlucht is, hoe beter de pomp zal werken.
Want dat is wat een warmtepomp doet, de warmte uit de buitenlucht halen en die afgeven aan het water dat via je filterpomp in het toestel gevoerd wordt. De inlaat zuigt de warme lucht op en de uitlaat blaast de koude lucht weg via de ventilator.
De warmtepomp zelf heeft ook wel wat plaats nodig. Wij adviseren om aan elke zijde 3 meter ruimte te laten. Zo ben je zeker dat de koude lucht ver genoeg afgevoerd wordt en is ook de instroom aan verse lucht gegarandeerd. Wie een voorwerp dicht bij of zelf tegen de uitlaat plaats, zorgt er eigenlijk voor dat de koude lucht naar boven wordt geduwd en zo via de inlaat terug door de warmtepomp gaat. Dan gaat die in plaats van opwarmen, je zwembad afkoelen.
Als je je warmtepomp bijvoorbeeld in je tuinhuis plaatst, zal de pomp alle efficiëntie verliezen en de lucht in het tuinhuis alleen maar gaan afkoelen. Niet interessant dus.
Zoals de titel het zegt, is voldoende debiet noodzakelijk. Debiet in zwembadtermen is het aantal liter water uitgedrukt in m³ dat per uur door een plaats stroomt. Vandaar dat je bij zandfilters ook altijd deze meeteenheid zal zien staan.
Dit is belangrijk bij een warmtepomp, want indien er niet genoeg debiet is, dan zal die ook niet aanslaan. Het is namelijk zo dat in de klassieke modellen geen drukregelaar zit, waardoor die waterdruk extern gecreëerd moet worden. In ons geval is dit dan aan de hand van een zandfilter, gecombineerd met een bypass kit.
De kleinere patroonfilterpompen kunnen niet genoeg kracht creëren. Tegenwoordig heb je ook warmtepompen mét drukregeling, waardoor je zeker bent van de goede werking van je pomp.
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
*Deze waarde maakt een inschatting van het rendement van je warmtepomp. Letterlijk staat het voor Coefficient Of Performance, kortweg de prestatie die het toestel kan leveren in de gegeven omstandigheden. Hoe warmer het buiten is, hoe hoger de COP-waarde zal zijn. Praktisch voorbeeld: een warmtepomp die 5 kWh warmte genereert maar daar maar 1 kWh aan elektriciteit voor gebruikt, heeft een COP van 5.
Zoals eerder vermeld, werkt een warmtepomp op elektriciteit, maar wel op een heel efficiënte manier. We winden er geen doekjes om, je zal een stijging zien in je energiefactuur, maar met onderstaande berekening weet je exact hoeveel:
Stel: je watertemperatuur is 20°C en we willen het zwembad opwarmen tot 25°C met een Sun Spring 7 kW.
We hebben 1 kW nodig, gedurende 1 uur om 860 liter water met 1°C op te warmen.
Zwembadvolume: 5m x 3m x 1.2m = 18.000 liter
18.000l / 860l = 20.93 kW (nodig om het water op te warmen met 1°C)
20,93 kW x 5°C extra = 104,65 kW
Hydro Pro 7 heeft een COP van 5,6 (omgevingstemperatuur 20°C)
104,65 kW / 5,6 = 18,69 kWh nodig om het zwembad op te warmen
18,69 kWh x € 0,39* = €7,31
*De prijs voor 1 kwh op basis van meting op 1 februari 2019 door de VREG: https://www.vreg.be/nl/evolutie-energieprijzen-en-distributienettarieven
De beste manier is om ze los te koppelen en al het water eruit te laten lopen. Zo kan dit al niet aanvriezen en kunnen de gevoelige leidingen niet springen. Wikkel er een deken om en plaats ze in je tuinhuis of garage.
Rechtstaand is de beste manier. In het toestel zitten koelstoffen en die moeten even rusten mocht je de warmtepomp toch plat vervoeren. Reken op minstens 48u.
Dat kan je door de warmte vast te houden. Het beste middel hiervoor is een zomerzeil. Leg dit altijd op je zwembad als je niet zwemt en de warmte zal veel gemakkelijker in het water blijven.
Hou de verdamper proper, zodat alle lucht weg kan. Een tijdige backwash van je zandfilter bevordert de werking en houdt het water dat in de warmtepomp loopt proper.
Alles begint bij het volume van je zwembad. Dit kan je matchen met de specificaties van de warmtepomp zodat je zeker bent dat je warmtepomp het volume kan opwarmen.
Tuurlijk kan dat! Een eenvoudig plug & play model is de Hot Splash van 3,5 kW. Die is geschikt voor baden tot 15.000 liter. Let wel op, deze zal pas werken vanaf 15°C.
Een warmtepomp van goede kwaliteit, zoals de Eco/Hydro of Sun Spring modellen, gaan pas echt goed werken vanaf een constante buitentemperatuur van 10°C. Veel vroeger heeft weinig nut omdat er dan te weinig warmte in de lucht zit. Je stelt het gewenste aantal graden in en laat de pomp vanaf dat moment aanstaan, of toch zeker tijdens koudere periodes. De pomp gaat naar de gekozen temperatuur toewerken en van zodra die dat punt bereikt heeft, zal de pomp automatisch uitschakelen. Zodra het water enkele graden zakt, schakelt de pomp terug in. Zo hou je je verbruik lager dan dat je die manueel in- en uitschakelt.
Bij hele warme periodes zal de verfrissing net deugd doen en kan je de pomp uitschakelen of de ingestelde temperatuur laten zakken.
Buiten in de open lucht met aan elke zijde 3 meter ruimte waar geen objecten in staan. In een tuinhuis of onder een overkapping is nooit een goed idee. Dit zal het gewenste effect van de pomp teniet doen. Bovendien, deze toestellen zijn gemaakt om in regenweer buiten te staan, die kunnen dus zeker tegen een stootje.Bij hele warme periodes zal de verfrissing net deugd doen en kan je de pomp uitschakelen of de ingestelde temperatuur laten zakken.
Deze waarde maakt een inschatting van het rendement van je warmtepomp. Letterlijk staat het voor Coefficient Of Performance, kortweg de prestatie die het toestel kan leveren in de gegeven omstandigheden. Hoe warmer het buiten is, hoe hoger de COP-waarde zal zijn. Praktisch voorbeeld: een warmtepomp die 5 kWh warmte genereert maar daar maar 1 kWh aan elektriciteit voor gebruikt, heeft een COP van 5.