Een zandfilter is een van de beste aankopen voor je zwembad als dit er niet standaard bij zit. Je water wordt beter heel nauwkeuriger gezuiverd. Je debiet stijgt waardoor je een warmtepomp kan doen draaien en de mogelijkheden voor het onderhoud van je zwembad nemen toe.
Het filtersysteem van een zandfilterpomp kan vergeleken worden met het natuurlijk filterproces van grondwater aan de kust. Doordat het water op een krachtige manier door de zandlaag wordt gepompt, blijven algen, insecten en ander vuil achter in de zandfilter. De kans dat kleine vuiltjes op die manier door de mazen van het net glippen, is bij een zandfilter veel kleiner dan bij een patroonfilter.
De zwembadpomp van je zandfilterset zuigt de bovenste laag water van het zwembad via de skimmer in de zandfilterton. Een skimmer wordt ingebouwd aan de bovenzijde van het zwembad zodat het oppervlaktewater naar de zandfilter kan gezogen worden en dient bovendien als eerste filter voor grove stukken vuil zoals bladeren.
Nadat de bovenste laag water wordt opgezogen, wordt dit door de zandfilterton heen gepompt. Het water komt dus terecht op de filterlaag en sijpelt er onder druk vervolgens doorheen. Het vuil blijft hangen en het water komt er aan de onderkant weer schoon uit. Daarna wordt het gezuiverde water weer terug in het zwembad gepompt.
De werking van een zandfilter kan je opdelen in 3 belangrijke stukken:
Backwashen is cruciaal voor de goede werking van je zandfilter. Dit zorgt ervoor dat het debiet op punt blijft en is meteen ook een goede schoonmaakbeurt voor je filtermedium.
Het principe is heel simpel: backwashen draait de werking van je filter gewoon om. In plaats van neerwaardse druk te creëren, maak je nu opwaartse druk aan. Hierdoor wordt alles binnenin de filterton losgemaakt en omgewoeld om het vuil dat in je zand of glas zit, los te krijgen.
Eens los, wordt het via de 'tweede uitgang' ook wel de waste uitgang, meteen uit de zandfilter geblazen. Sluit hier altijd eerst een zwembadslang op aan zodat je niet onder de drek komt te zitten die uit je filtervat komt.
Tip! Wij raden aan om elke week 1 keer te backwashen voor een tijd van 2 minuten. Dit volstaat in de meeste gevallen en zo verlies je niet al te veel water. Doe dit regelmatig en je zwembadsysteem zal perfect blijven werken. Aanvullen met vers water is altijd goed, want zo krijgt je zwembad nieuw zuurstof en zullen je onderhoudsproducten beter werken.
Een zandfilter is met een filtermedium gevuld. Meestal wordt zand gebruikt, vandaar de naam 'zandfilter'. Tegenwoordig kan je ook andere filtermedia vinden zoals zeoliet of glas. Deze hebben telkens een ander prijskaartje en levensduur. Zand is goedkoper maar gaat maar enkele jaren mee. Glas daarentegen is iets duurder in aankoop, maar kan je gerust 10 jaar gebruiken. Dit kan natuurlijk enkel als je regelmatig backwasht en als je ook je zandfilter zelf onderhoudt.
Polysphere is een milieuvriendelijke keuze voor opzetzwembaden met een lichte zandfilterpomp. 500 gram polysphere komt overeen met 18 kg zand. Polysphere heeft een lange levensduur en te reinigen d.m.v. handwas.
Ga voor de snelle oplossing van zand. Hiermee zal je al een zeer degelijke filtratie bekomen aan een lage prijs. Vul je filterton nooit volledig maar beperk je tot ongeveer 2/3. Om de 3 jaar vervangen.
Met zeoliet van BSI kun je nog grondiger filteren dan zand. Zorg met zeoliet voor helderder water, minder chloorgeur en oogirritatie. Belangrijk: je zeoliet altijd eerst meerdere keren spoelen voor gebruik.
Sand Filter Cleaner is een unieke samenstelling van gestabiliseerde reinigingsmiddelen die de zandfilter ontvet, schoonmaakt en het kalk verwijdert. De ingrediënten in deze samenstelling dringen diep door om de filterefficiëntie te herstellen. Een regelmatige reiniging van de filters is noodzakelijk. Wij raden aan om dit 2 tot 3 maal per seizoen te doen.
Hoe je best te werk gaat: