Staking Bpost : houd rekening met mogelijke vertragingen. We doen ons best om je pakje zo snel mogelijk te versturen! 

BLACK FRIDAY  100 toppers 100% terugbetaald | Wees snel want OP=OP! Bekijk snel de selectie ›

TIJDELIJK  GRATIS verzending op tuinmeubels, speelhuisjes & -torens en trampolines anders €50

Profiteer NU › -25% op ALLE zwembaden, spa's en accessoires | Actie geldig t.e.m. 19/06/23

Bovengronds zwembad zelf plaatsen in je tuin

De zwembaden bij Fun zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Je moet zeker geen professional zijn, maar enige handigheid kan wel van pas komen. We adviseren je waar je best je zwembad plaats. Hoe je je een zwembad plaatst en vult, alsook het onderhoud mag niet ontbreken.

1. Waar plaats je best je zwembad?

Ga voor een zonnige plaats.

Probeer je zwembad te plaatsen waar het zo veel mogelijk in de zon ligt. Dit is niet alleen leuker om te zwemmen, maar de zon zal het water van je zwembad opwarmen, zodat je minder kosten maakt aan je zwembadverwarming. Bekijk ook dat je goed afgeschermt ben van de wind, hiervoor kan je opteren om de wind op te vangen door een schutting, een poolhouse of zwembadoverkapping.

Vermijd aanwezigheid van bomen en struiken.

Een zwembad plaats je best nooit in de directe omgeving van bomen of struiken. Naast het feit dat ze voor schaduw zorgen, geven bomen of struiken ook vaak extra vuil af.

Genoeg privacy en veiligheid.

Om helemaal tot rust te komen en optimaal te genieten van je zwembad kies je een plekje waar je voldoende privacy hebt. Er is niets zo vervelend als je buren die meekijken of het lawaai van voorbijrijdende auto’s die je rust verstoren. 

Hou er steeds rekening mee dat een zwembad steeds een risico vormt voor kleine kinderen. Indien het zwembad dichtbij huis wordt geplaatst, heb je meer controle over spelende kinderen.

Extra ruimte en voorzieningen

Ook rondom het zwembad zijn er zaken waarmee je rekening dient te houden. Zij kunnen veel plaats innemen en de ligging van uw zwembad beïnvloeden. Denk maar aan:

  • Zorg voor voldoende ruimte om technisiche installatie te plaatsen zoals filtersysteem, warmtepomp, ...
  • Zorg dat er dichtbij een stroom- en watertoever en afvoer is.
  • Een zonneterras of poolhouse om naast het zwembad te kunnen genieten.

2. Hoe installeer en vul ik mijn zwembad?

Bereid de ondergrond voor.

Als de grond zich niet in optimale condities bevindt, vergt enige voorbereiding. De oppervlakte moet glad en zuiver waterpas zijn, zonder gaten, onkruid, wortels of stenen die de liner kunnen beschadigen. Bij sommige opbouwzwembaden (uit composiet, hout en half ingegraven modellen) is het verplicht of aanbevolen dat de grond gecementeerd wordt.

Om te voorkomen dat de ruimte rondom het zwembad in een modderpoel verandert, plaats je er een plasticfolie onder. Je kan ook een tegelvloer of andere tuinbestrating aanleggen.

Zwembad opzetten.

Belangrijk is om de instructies zorgvuldig te op voorhand door te nemen. De installatiemethode kan variëren, afhankelijk van het materiaal. Volg deze instructies nauwgezet. Zorg bij de plaatsing van de liner dat er geen rimpels zijn. Een truc is om deze tot ongeveer 5 cm te vullen om ze achteraf gemakkelijk te verwijderen. Want eenmaal gevuld met water, zit ze voor goed vast.

Installatie van de technieken.

Bij de installatie controleer je of de filter correct is aangesloten zodat die goed werkt. Je voert vervolgens een volledige spoeling uit met behulp van de drukmeter van je filtersysteem om lucht te verwijderen vòòr gebruik. Check of je zwembad correct is geïnstalleerd en aangesloten op alle componenten.

Zwembad vullen met water.

Wanneer alle structurele werken rond zijn, is het grote moment aangebroken om je zwembad met water te vullen. Door het aanzienlijke volume water dat je nodig hebt, rijst de vraag “welk” water je gaat gebruiken. Je kunt je zwembad vullen met leidingwater, maar dan weet je ook dat dit in je factuur merkbaar zal zijn. Een andere optie is je zwembad vullen met regenwater. Op zich een geldig alternatief, mits je een aantal factoren onder controle houdt.

Regenwater

  • Voordelen: Minder duur, minder kalk dan leidingwater
  • Nadelen: Lage pH, bevordert de ontwikkeling van bacteriën

Leidingwater

  • Voordelen: Samenstelling is bekend, de waterwaarden zijn gemakkelijker onder controle te krijgen en houden
  • Nadelen: Hoge pH, bevat vaak veel kalk 

Wij adviseren om best enkel leidingwater, dit zal achteraf gemakkelijker zijn om je zwembadwater optimaal te krijgen. Indien je toch met regenwater wil werken: best 2/3 leidingwater en 1/3 regenwater. 

Als je je keuze gemaakt hebt, kan het vullen beginnen. Het vullen van een groot zwembad kan wel een poosje duren voordat het bad vol is. In België is het bijvoorbeeld heel normaal dat er 10 liter per minuut uit de kraan komt. Als je dus weet hoeveel liter water je zwembad bevat kan je dus uitrekenen, hoe lang het duurt vooraleer je zwembad gevuld is.

3. Hoe onderhoud ik mijn zwembad?

Nadat je je bovengronds zwembad hebt geplaatst en met water hebt  gevuld, rest enkel nog het onderhoud ervan! Alles valt of staat met de pH van je water.

Analyseren is de boodschap. We verwijzen je met plezier door naar onze onderhoudsgids voor een gedetailleerde uitleg. Lees alles over hoe je water chemisch in elkaar zit, hoe je de chemische waardes meet en welke onderhoudsproducten je moet gebruiken.

Klaar voor de volgende stap?

Vind je wegwijs naar onze andere onderwerpen van onze gratis Fun zwembadgids!

Bezig met laden...
Betaal veilig en snel met via Mollie