Wie thuis een zwembad heeft en er graag wat langer van geniet, denkt best na over een goeie zwembadverwarming. Ze zijn in staat om je zwembadseizoen te verlengen van april tot september, terwijl er nu vaak enkel in juni-juli-augustus gezwommen wordt.
Als je kinderen hebt, zullen ze langer en meer speelplezier hebben aan het bad en dat is de investering altijd waard. Mensen die hun zwembad verwarmen en de voordelen ervaren, stappen er nooit meer van af. Afhankelijk van je zwembad zijn er verschillende opties, de één al efficiënter en milieuvriendelijker dan de andere. Alle info over deze opties vind je hieronder.
De ideale temperatuur van het zwemwater is 10 graden onder de lichaamstemperatuur, dus zo’n 27°C. Helaas is zwembadwater zonder verwarming niet warmer dan 22 graden op een gewone dag. Op een erg warme dagen kan dit afhankelijk van de grote van je zwembad misschien 25 graden worden. Om dus optimaal van je zwembad te kunnen genieten is een zwembadverwarming echt wel nodig om aangenaam te kunnnen zwemmen tussen de 25 à 28 graden.
Er zijn een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij de keuze van je zwembadverwarming. Zo kom je snel te weten welk type verwarming het best bij jou past en voldoet aan je verwachtingen.
Onze zwembadspecialisten leggen hieronder de drie mogelijkheden uit en geven meteen een antwoord op bovenstaande vragen.
Elektrisch verwarmen is de perfecte oplossing voor de kleinere zwembaden van Intex en Bestway:
De toestellen zijn budgetvriendelijk
Je koppelt ze erg gemakkelijk met het zwembad en filterpomp
Ze werken erg snel. Zo heb je binnen de 24 uur een verwarmd zwembad. Ideaal voor de ongeduldige kinderen tijdens een warm weekend.
Dit type verwarming is echter niet geschikt voor zwembaden met een volume groter dan 12.000 liter. De reden hiervoor is de capaciteit van de verwarmer. Die kan de stroom water niet tijdig verwarmen, waardoor heel veel elektriciteit verloren gaat, maar je factuur wel stijgt. Dit type verwarmer kan zo'n grote hoeveelheid aan koud water niet verwerken.
Waarom zijn deze perfect voor Intex en Bestway? Dat heeft alles te maken met de aansluitingen. Ze hebben beiden een diameter van 32 of 38 mm en daar zijn de verwarmers op uitgerust. Zo heb je geen extra koppelstukken nodig, wat alles gemakkelijker maakt. Je kan dus ook een elektrische verwarming van Bestway gerust koppelen op een Intex zwembad of filterpomp.
Onze expert raadt iedereen die een groter zwembad heeft en efficiënt wil verwarmen, een warmtepomp aan. Dit zijn veruit de krachtigste toestellen in ons assortiment. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Die warmte wordt meegegeven aan het water. De overgebleven koude lucht wordt via de uitlaat weggeblazen. Hoe warmer de buitenlucht, hoe beter je pomp zal werken. Als de luchttemperatuur constant minstens 9°C is, dan zal je warmtepomp beginnen werken.
De voordelen op een rij:
Een warmtepomp lijkt op het eerste zicht heel technisch, maar de installatie valt best wel mee. Lees hier hoe een warmtepomp werkt.
Dit is de milieuvriendelijkste manier om je zwembadwater op te warmen. Je hebt geen elektriciteit nodig, dus je energiefactuur blijft ongewijzigd en alles gebeurt met de kracht van de natuur.
Leg ze op een plaats waar zoveel mogelijk zonlicht komt, zodat ze de hele dag door kunnen opwarmen. Indien je deze zonnecollectro of paneel in serie legt of op een hoger afgelegen plaats zoals het tuinhuis, raden wij je altijd aan om een zandfilter aan te schaffen. Anders krijg je het water niet rondgepompt en zal er dus ook niet meer gefilterd worden.
Tip: In dit geval is een bypass kit zeer handig, zo kan je de collectoren vullen met water, afsluiten en zo extra warm laten worden. Ideaal om het koude water dat net in het zwembad gegaan is wat te "breken".
Belangrijk om te weten: deze manier van verwarmen heeft zijn beperkingen. Zo kan je per mat of zonnecollector zo'n 5.000 liter met 4 à 5 °C verwarmen. Bevat je zwembad meer water, dan deel je het totale volume door 5000 en je weet hoeveel je er nog hebt.
Een zomerzeil is onmisbaar voor elke zwembadeigenaar.
Tip! En zomerzeil drijft in het zwembad met enkele centimeters speling tot de rand. Schrik dus niet als je je zomerzeil in je bad legt. Een afdekzeil, daarentegen is groter in diameter en komt tot over de rand van het zwembad.
Door je zwembad filterpomp overdag aan te zetten meng je de warme bovenlaag met de koudere onderlaag. Hierdoor verwarm je het complete zwembad, in plaats van alleen de bovenste laag water. Ook zorg je er zo voor dat het water maximaal warmte opneemt. ‘s Nachts kun je je zwembad filterpomp beter uit laten staan. Stilstaand water koelt namelijk het minst snel af. Vergelijk het met een kopje thee: wanneer je dit roert koelt het sneller af.
Leg voordat je je zwembad opbouwt zwembadtegels op de grond waar je het zwembad wil neerzetten. Ze zijn zowel geluid- als warmte isolerend. Zo zorg je ervoor dat de koude grond temperatuur niet of nauwelijks tot het zwembadwater doordringt. Deze platen zijn ook erg handig als ondergrond voor het opblaas zwembad of zwembad met frame.
De overkapping zorgt ervoor dat er geen vuil meer in het water kan komen en is tegelijkertijd een duurzame oplossing voor het verwarmen van je water, want de warmte van de zon wordt onder de kap vastgehouden. Daarenboven ben je niet langer afhankelijk van de weersvoorspellingen, in weer en wind genieten van je zwembad.