BLACK FRIDAY  100 toppers 100% terugbetaald | Wees snel want OP=OP! Bekijk snel de selectie ›

TIJDELIJK  GRATIS verzending op tuinmeubels, speelhuisjes & -torens en trampolines anders €50

Geniet nu van 15% korting op buitenspeelgoed* | Naar het buitenspeelgoed › *niet geldig op BERG, Salta en EXIT

Zwembad winterklaar maken

De zomer is voorbij, en daarmee ook het warme (zwem)weer. De temperaturen dalen, het weer wordt slechter en het zwembad wordt steeds minder gebruikt. Dit is het moment om je zwembad wat extra aandacht te geven. Het laatste dat je wilt, is in het voorjaar ontdekken dat je filterpomp is kapotgevroren of dat je zwembadwater vies en groen is geworden. Hieronder kun je lezen wat je kunt doen om je zwembad klaar te maken voor de winter.

Wanneer starten met winteronderhoud?

Zodra het water 12 °C of kouder wordt, kunnen algen er niet meer overleven. Je hebt dan niet meer zoveel chloor nodig omdat het water minder snel groen wordt. Dat is dan ook het beste moment om je zwembad winterklaar te maken.

Stappenplan voor winteronderhoud

Om niets te vergeten bij het winteronderhoud van je zwembad hebben we een en ander voor je op een rijtje gezet:

1. Water winterklaar maken

 • Maak eerst je zwembad helemaal schoon. Ga met je zwembadstofzuiger of robot over de bodem van je zwembad tot deze overal goed schoon is.
 • Filter het water 8 uur lang totdat het helemaal helder is.
 • Zorg dat de PH-waarden tussen de 7,2 en 7,6 en het chloorgehalte 1,5ppm is. Dit kun je meten met strips die binnen enkele seconden aangeven of de waarden te hoog, te laag of goed zijn. Een andere methode is een digitale meter. Daarmee kun je zeer nauwkeurig meten wat de PH en chloorwaarden van het water zijn. De PH waarden kun je verhogen met BSI PH UP en verlagen met BSI PH DOWN. Voor de chloorwaarden kun je BSI snelwerkend chloor of BSI langwerkend chloor gebruiken.
 • Maak je filter schoon. Een patroonfilter reinig je met BSI Filter Cleaner dat vet, kalkafzetting, haren en ander vuil verwijdert, zandfilters reinig je met BSI Sand Filter Cleaner.
 • Zorg er vervolgens voor dat het water schoon en helder de winter door komt. Voeg BSI Winter Proof toe aan het water. Winterproof werk al bij lage concentraties en is zeer lang effectief tegen neerslag en bevuiling. Met winterproof kun je het water in het zwembad laten zitten (en zo op je waterverbruik besparen) waardoor je zwembad in het voorjaar sneller weer gebruiksklaar kan worden gemaakt. Vervolgens gebruik je BSI Crystal Clear om het water helder te houden. Filter het water vervolgens nog een uur of 2.
 • Breng het niveau van het water daarna terug naar 20cm onder het skimmerniveau en maak van de gelegenheid gebruik om de waterlijn schoon te maken. Hiervoor kun je BSI Waterline Cleaner gebruiken. Dankzij de korte inwerkingstijd en hoge concentratie zorgt waterline cleaner voor een uitstekende reinigende werking.
water winterklaar makenwater winterklaar maken

2. Zwembad winterklaar maken

 • Wanneer je de pomp en de slangen afkoppelt, kun je het beste een winterdop gebruiken. Dit is een rubberen dop die je in de spuitgaten en/of in de stofzuigeraansluiting kunt draaien zodat de leidingen zich in de winter niet vullen met regen- of smeltwater en er schade geen kan ontstaan door bevriezing. Om deze winterdop te plaatsen moet je het zwembad in gaan.
 • Plaats één Gizzmo bij elke skimmer. De Gizzmo houdt je skimmer vrij van ijs zodat er geen schade kan ontstaan door vorst. Onmisbaar in de winter!
 • Plaats winterdrijvers in het zwembad. Deze zorgen ervoor dat het water niet bevriest. De drijvers zijn 50cm lang en kunnen gekoppeld worden. Het water krijgt de gelegenheid uit te zetten als het bevriest. Plaats de drijvers diagonaal in je zwembad om het hele bad vrij van vorst te houden.
 • Dek het zwembad lichtdicht af. Op deze manier komt er geen licht bij het water en wordt eventuele algengroei zoveel mogelijk beperkt en blijft je water helder. Je kunt het water afdekken met een zwembadzeil. Hiervoor gebruik je een winterzeil.
zwembad winterklaar makenzwembad winterklaar maken

3. Filterpomp winterklaar maken

 • Maak de pomp watervrij zodat deze in de winter niet kapot kan vriezen.
 • Zet de pomp in de winterstand, volg daarbij de door de fabrikant meegeleverde instructies.
 • Een andere mogelijkheid is om de pomp los te maken en op een vorstvrije plek te bewaren gedurende de winter.
 • Voer sowieso altijd eerst een backwash uit om ook het zand te reinigen.
filterpomp winterklaarfilterpomp winterklaar

4. Warmtepomp winterklaar maken

 • De warmtepomp dient volledig vrij van water te zijn. Koppel de warmtepomp los en laat al het warmtepomp eco zwembadstorewater uit de leidingen weglopen. Sommige warmtepompen hebben een afloop die opengezet kan worden.
 • Reinig de leidingen met een compressor of een stofzuiger. Om te voorkomen dat er weer vuil in de leidingen komt, kun je deze het beste weer aansluiten op de warmtepomp nadat ze zijn gereinigd. Het beste is om de warmtepomp op een vorstvrije plek te bewaren.
 • Sommige warmtepompen hebben een ingebouwde voorziening tegen vorst. Dit soort warmtepomp dient dan wel aangesloten te blijven op het elektriciteitsnetwerk.
warmtepomp winterklaarwarmtepomp winterklaar

Tot slot nog enkele tips

tips voor je zwembadtips voor je zwembad

Voor diegenen die zich niet van hun stuk willen laten brengen:

 • Maak foto’s van de aansluitingen voordat je deze losmaakt. Wanneer je de pomp in de lente opnieuw gaat installeren kan het heel handig zijn om deze bij de hand te hebben en zo de nodige frustratie voorkomen.
 • Als er veel sneeuw wordt voorspelt in de winter en je hebt geen opblaasbaar winterzeilkussen geplaatst, plaats dan opblaasbare banden in het zwembad. Deze kunnen een goede ondersteuning bieden aan het winterzeil en voorkomen dat deze het begeeft.
 • Voeg in januari/februari nogmaals BSI Winter Proof vloeistof aan het zwembadwater toe. Zo bespaar je jezelf wat werk in het voorjaar.

Als je deze stappen volgt zal het in het voorjaar een stuk makkelijker zijn om je zwembad weer klaar te maken voor de zomer.

Bezig met laden...
Betaal veilig en snel met via Mollie