Houtskool barbecue opstarten

Er zijn in feite 2 soorten brandstof voor je houtskoolbarbecue: houtskool en briketten. Beide hebben voor- en nadelen.

Houtskool zijn verbrande stukken hout van verschillende formaten. Briketten zijn geperst houtskool of geperst zaagsel met papier. Briketten zijn over het algemeen wat lastiger aan te krijgen, maar branden regelmatiger op en houden de temperatuur ook langer vast. Houtskool wordt meestal wel heter dan briketten, maar zal ook sneller opbranden.

Je keuze tussen houtskool of briketten zal afhangen van wat je wilt doen op de barbecue. Gril je graag en gebruik je dunnere stukken vlees, dan zal je waarschijnlijk eerder houtskool gebruiken. Wil je eerder lang op lagere temperaturen barbecueën dan kies je voor briketten.


We raden aan om de houtskool of briketten aan te steken met aanmaakblokjes. Zo ga je te werk:

  1. Strooi een laag kooltjes of briketten op het bodemrooster. De hoeveelheid zal afhangen van de hoeveelheid eten die je wil grillen en hoe lang je wil barbecueën. Druk een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen het houtskool of de briketten. Leg de aanmaakblokjes diep genoeg zodat alle onderliggende kooltjes of briketten warm genoeg krijgen om te ontbranden. In een kleinere barbecue zijn 2 of 3 aanmaakblokjes genoeg. Voor grotere hoeveelheden heb je er misschien wel een tiental nodig.
     
  2. Nu ga je de aanmaakblokjes aansteken en wacht je even tot ze goed branden. Met een vleestang leg je de kooltjes of briketten zoveel mogelijk op en rond de vlam. Laat de barbecue dan even met rust. Na 15 tot 30 minuten is alles klaar om echt aan de slag te gaan. Je zal zien dat de kooltjes of briketten een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn.

Houtskool of brikettenstarter gebruiken

Een houtskoolstarter of een brikettenstarter is een ijzeren pijp die ervoor zorgt dat de kooltjes snel zullen branden. Je doorloopt verschillende stappen:

  1. Neem eerst een paar aanmaakblokjes en leg die op het bodemrooster van je barbecue.
  2. Vul nu de houtskoolstarter of brikettenstarter met kooltjes of briketten en zet deze op het rooster.
  3. Steek de aanmaakblokjes aan en wacht even.
  4. De vlammen zullen naar boven gaan zodat alle kolen gaan branden. Na een tien tot twintig minuten slaan de vlammen uit de starter.
  5. Hebben de bovenste kolen witte randen? Dan ben je klaar en kun je ze voorzichtig op het bodemrek gieten.


Barbecue onderhouden

Let's
party

Barbecue accessoires

Let's
party

Barbecue feest

Let's
party

Barbecue kopen

Let's
party

Betaal veilig makkelijk en snel

07-03-2021 10:27:29 Europe/Brussels +0100