TROLLS

De Trolls film is pas vanaf oktober 2016 te zien in de cinemazaal, maar wij staan alvast te trappelen om op de eerste rij te zitten als de trolletjes uit onze jeugd hun debuut maken op groot scherm. De beestjes met het gekke haar veroverden ons hart immers al eens in de jaren '90. Maar nu zijn ze terug voor meer. En ze zien er beter uit dan ooit! Een vroege nota aan de Sint misschien: the trolls are back!

TROLLS, de film

De langspeelfilm is van de hand van niemand anders dan de makers van Shrek, Madagascar en Kungfu Panda. En die weten natuurlijk perfect hoe ze je (innerlijke) kind rond hun vinger moeten draaien. Daardoor worden jong en oud ongetwijfeld op een kleurrijk avontuur uit talloze kinderdromen meegesleurd.

Uit de eerste trailer (zie hiernaast!) blijkt dat trolletjes niet alleen heel erg schattig zijn, maar dat ze ook een ondeugend gevoel voor humor hebben en een onstopbare drang naar avontuurlijke uitstapjes. Universele eigenschappen die jong en oud aanspreken.

Op de Vlaams stemmencast is het nog eventjes wachten, maar de stemacteurs uit de Amerikaans versie zijn alvast niet van de minste. Onder andere Justin Timberlake, Anna Kendrick, James Corden, Gwen Stefani en Russel Brand leenden hun stem aan 1 van de trolletjes. Dat doet ook vermoeden dat er wel eens een serieus muzikaal kantje aan de film zou kunnen zitten.

TROLLS uit de jaren '90

De oorspronkelijke trollenpoppetjes van Thomas Dam dateren reeds uit de jaren '50 en daarvoor waren ze al een paar honderd jaar terug te vinden in de Noorse en Scandiavische folklore. Maar velen onder ons kennen de trolls ook nog uit de jaren '90. Ze waren niet weg te denken uit de jeugdige kopjes want de trolletjes vond je toen in alle geuren en kleuren en waren een echte rage.

Geel, roze, blauw, groen, paars en alle andere mogelijke kleuren haar! Zo herken je een trol uit de nineties.

Let's
no-hover

Ze kwamen in verschillende groottes ook, en sommige hadden een diamant op hun buik. Magic!

Let's
no-hover

De coolste exemplaren waren volgens ons toch, die kleintjes die je op je potlood kon steken.

Let's
no-hover

En dan had je natuurlijk ook alle verschillende uitvoeringen. Aan sommige kan je dan ook heel duidelijk zien uit welk tijdperk ze komen.

Let's
no-hover

De trolletjes waren zo populair dat zelfs de ongekroonde koningin van speelgoedland mee op de kar sprong. Barbie kende in de jaren '90 ook een 'trollenperiode', inclusief trollenhaar, trolletjes op de oorringen, en een outfit vol met trolletjes.

Trollenpoppetjes, van waar komen ze?

De trolletjes komen oorspronkelijk uit Denemarken, waar Thomas Dam in 1959 een figuurtje maakte uit hout. Bij gebrek aan centen en als kerstgeschenk voor zijn dochter.  Zijn trolletjes werden in de jaren 1960 een hele grote speelgoedrage in de Verenigde Staten, toen nog met echte schapenwol en glazen oogjes gemaakt.

In de jaren '90 maakten de trolletjes al eens een succesvolle comeback. De poppetjes  kregen in die tijd een make-over en werden vervaardigd uit plastic. Hun haar kreeg allerlei felle kleuren en de verschillende uitvoeringen van de poppen leken onuitputtelijk.

Trolls, de mythe.

Een trol is een mythisch wezen uit de Scandinavische folklore. Daar vind je ze meestal terug in de bergen, op een eeenzame rots of grot. Ze leven in een kleine groep van trollen en zijn een tikkeltje mensenschuw.

Afhankelijk van de regio waarin de verhalen verschenen, zijn de trollen lelijk en niet bedeeld met heel veel verstandelijke capaciteiten. En dan drukken we ons nog lief uit. Oude Noorse termen die men gebruikt voor de wezens zijn 'jötunn', 'troll', 'þurs' en 'risi', die beschrijven verschillende trollenwezens.

Betaal veilig makkelijk en snel

13-04-2021 21:05:22 Europe/Brussels +0200