Een tuinhuis plaatsen: bezin eer je begint

Nadat je een tuinhuis gekocht hebt, moet je ook nog het tuinhuis plaatsen. Hiervoor heb je 2 opties; ofwel kies je er voor om beroep te doen op onze Service @ Home ofwel installeer je het tuinhuisje zelf. Voor mensen die kiezen voor deze laatste optie hebben we hier enkele artikels met tips en advies. 

De betonplaat

Tuinhuis zelf of laten plaatsen?

Na de controle van de plaats waar het tuinhuis moet komen, kun je nu je tuinhuis kopen. De beste optie is om het tuinhuis te laten plaatsen door de leverancier. Gewoonlijk heeft die personeel ter beschikking met de nodige ervaring om de klus vakkundig uit te voeren. Een ander voordeel is dat deze mensen bepaalde problemen die je als leek niet kunnen voorzien correct kunnen inschatten en tijdens de plaatsing van een tuinhuis de nodige voorzorgen kunnen nemen zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Een klassiek voorbeeld zijn kieren: als je zelf de montage uitvoert, kun je bij slecht gemonteerde naden met lekken te kampen hebben. Wat we gewoonlijk ook over het hoofd zien, is dat hout een materiaal is dat ‘leeft’: onder invloed van warmte en vocht gaat het uitzetten en krimpen, waardoor er heel wat problemen kunnen opduiken die een professionele plaatser vakkundig voorziet en er rekening mee houdt tijdens de montage.

Maar voordat je tuinhuis na de aankoop wordt gemonteerd, dien je eerst ter plaatse de nodige voorbereidingen zelf uit te voeren (of door een aannemer te laten uitvoeren). De ondergrond waarop jouw tuinhuis wordt gezet, is zowat het belangrijkste punt waarop we onze aandacht moeten vestigen. De leverancier van het tuinhuis voert deze voorbereiding niet uit, ook niet wanneer de montage aan hem wordt toevertrouwd. Je krijgt natuurlijk alle nodige productspecificaties op voorhand, zodat je over de nodige informatie beschikt om de funderingen of de betonplaat voor je tuinhuis te laten gieten. De bodemgesteldheid van de ondergrond, de vlakheid van het draagvlak, de afmetingen en het gewicht dat op de betonplaat gaat rusten zijn allemaal factoren die bij de berekeningen in acht moeten worden genomen. Denk er ook aan dat de betonplaat best iets boven de grond uitsteekt, zodat de onderste planken van je tuinhuis niet nat blijven als het veel regent, waardoor er houtrot kan ontstaan.

Als alles klaar is, kan jouw tuinhuis gemonteerd worden. De beste optie is om de montage aan de leverancier toe te vertrouwen, maar niets belet jou om deze fase zelf uit te voeren. Bij het montagepakket zit een handleiding met instructies, zodat alle stappen correct kunnen worden uitgevoerd. Ga ook niet alleen aan de slag, vraag aan een aantal mensen om jou te helpen met de volumineuze panelen.

Betaal veilig makkelijk en snel

13-04-2021 22:11:13 Europe/Brussels +0200