The original Flandriens

Yann Simperl en zijn vrouw Caroline hadden vroeger een vintage geschenken winkeltje in Oostende vol curiositeiten. Daar hadden ze een klein hoekje met persoonlijke spulletjes die niet te koop waren. De sterren van dat hoekje? Kleine plastieken retro rennertjes. Het succes van zijn rennertjes brachten Yann op een idee. Hij kocht in het buitenland een grote doos met rennertjes, om te verkopen deze keer. Hij beschilderde de buitenlandse ventjes met de hand. En zo ging de bal aan het rollen. Het verhaal van ‘the original Flandriens’ en het manneke dat ze helemaal zelf gemaakt hebben.

'One of a kind coureur'

Wil je zelf graag zo'n flandrien in huis halen? Kom je favoriete renner kiezen in 1 van onze winkels. Je vindt bij ons ook de speelset doosjes, voor als je zin krijgt om je eigen peloton samen te schilderen. Of gewoon voor je wielergekke kids, want die op de schouw, daar blijven ze lekker af.

De setjes die je bij ons vindt zijn nog stuk voor stuk met de hand geschilderd! Haast je dus snel naar de winkel, voor een one of a kind coureur!

Je dichtstbijzijnde winkel >

Foto: Yann en zijn mannen

Het rennertje dat -zeer toepasselijk- ‘the original Flandrien’ gedoopt werd, bestaat 1 jaar zoals hij er nu uitziet. Dus er is wel een paar jaar van perfectioneren over gegaan. En dat was volgens Yann ook nodig. Als hij spreekt merk je dat er bloed, zweet en tranen geïnvesteerd zijn in het zamak (een mix van zin en aluminium) mannetje.

Van de kermiskoers tot de Champs-Élysées.

Yann: “In 2008 is het allemaal begonnen. Op dat moment kocht ik een doos rennertjes uit Frankrijk, om zelf te schilderen. Ik verkocht ze in de winkel en er was echt zeer veel vraag naar. Dus we kochten de rennertjes verder aan en beschilderden ze met de hand. Als je die eerste rennertjes van toen naast eentje van nu zet, zie je echt een grote evolutie.

De mal hebben we helemaal zelf ontwikkeld en geperfectioneerd. Tot onze renner eruit zag zoals we het zelf graag wilden. We hebben gekozen voor zamak, omdat ik vind dat het een toegevoegde waarde is. Het zwaardere gewicht zorgt ervoor dat je echt iets waardevols in je handen voelt. Tot voor kort lukte het schilderen me ook nog alleen, maar nu begint het toch moeilijker te worden om alles zelf te doen. Ik wil het graag allemaal zelf blijven doen natuurlijk, mijn rennertje moet écht vintage en retro blijven. No way dat we het ooit allemaal in productie steken. De onvolmaaktheid van de renner is zijn grootste charme en maakt hem helemaal perfect.”

Het peloton van de flandriens.

Als we vragen hoeveel verschillende truitjes er in omloop zijn, maakt Yann een ingewikkelde hoofdreken som om het uiteindelijk op  een gok te gooien.

Yann: “80 à 90 verschillende zijn er ongeveer. Pas op, we vinden geen truitjes uit hé, we schilderen ze zo goed mogelijk na. Eerst de armen en alles in huidskleur, daarna het broekje, dan de schoentjes, kousjes, petje en uiteindelijk het truitje.”

Oefening baart kunst, zo blijkt. Als Yann beweert dat hij 1 mannetje schildert in 5 à 10 minuten komt  er toch wat protest uit de hoek van zijn vrouw, die vindt dat het toch allemaal wat langer duurt.

Yann: “Ik ben natuurlijk geoefend hé, na al die jaren manueel werk. Maar  het is hard werken hoor, voor onze mannen. Maar ik doe het nog steeds met hele veel liefde, anders zou ik dat nooit volhouden. Ik sta er ook op om alles zelf te doen van begin tot einde. Ik sta voor de volle 1000 procent achter mijn mannekes.”

Een speciale plaats op de schouw.

Volgens Yann begint het manneke stilaan zijn eigen leven te leiden.

Yann: “Dat doet raar hoor, na al die jaren, ons manneke een klein beetje afstaan. Maar het is tegelijk het mooiste dat me kon overkomen. Al dat harde werk, beloont met een ereplaats bij de beste renners thuis, waar niemand mag aankomen. We zijn officiële partner van de tour, we hebben al speciallekes gemaakt voor Patrick, Wiggins, Paul Smith, Climbing For life, Cycle for diabetes…

De flandrien, een wereldster.

Het Flandrien manneke schuift ondertussen in verschillende landen over de toonbank. Maar onder het alziende oog van Yann zal het niet meteen een slachtoffer van eigen succes worden.

Yann: “Ook al gaan er verschillende delen van de productie in de nabije toekomst in productie, het blijven unieke stuks, hoor. Daar zorgen we persoonlijk voor. Het succes van mijn mannekes, ligt dan ook in de ziel die erin gestoken werd. En ik ben niet van plan daar ooit afstand van te doen.

Welke coureur doet het nu het best? De vraag die op ieders lippen brandt, lijkt niet eenvoudig te beantwoorden.

Yann: “ De bollekestrui doet het heel goed, en Eddy Merckx hé. Maar ook de Belgische trui, Fausto Coppi… Ze doen het eigenlijk allemaal goed hoor. Een beetje zoals in de echte koers hé, elke renner heeft zijn supporters en iedere supporter zijn favoriete Flandrien."

Betaal veilig makkelijk en snel

27-02-2021 22:04:44 Europe/Brussels +0100