Op fun, een toast!

Cocktails in the mix.

- SHAKEN -

Wat & waarom?

Shaken is het soort van cocktail mengen waarbij je schudt en koelt tegelijk. Je doet dit best met een cocktailshaker, die zijn er voor gemaakt.

Hoe?

 • Shake je drankje altijd in een vloeiende beweging. Maak je geen zorgen, oefening baart kunst.
 • Shake lang genoeg, maar ook niet te lang. Als de cocktailshaker heel koud begint aan te voelen, dan ben je goed bezig. Niet overdrijven is hier de boodschap. Tenzij je je cocktail wil verdunnen met water natuurlijk
 • Om het ijs van je drankje te scheiden, gebruiken we een zeefje. Deze strainer leg je meestal bovenop je shaker, daarna giet je de inhoud in een glas. Sommige shakers hebben een 'ingebouwd zeefje', bij deze hoef je alleen het bovenste dopje eraf te halen, et voila!

- STIRREN -

Wat & waarom?

Stirren is het soort van cocktail mengen waarbij je de ingrediënten zacht door elkaar roert. Deze techniek wordt ook gebruikt om te koelen en mengen tegelijk.

Hoe?

 • Stir lang genoeg, zodanig dat de cocktail goed koud is en de smaken voldoende gemengd zijn.
 • Proeven kan je altijd doen door een rietje in het glas te doppen, daarna de bovenkant af te dekken met je wijsvinger en deze pas los laten als je de onderkant in je mond hebt. Op deze manier rolt er een klein druppeltje over de tong, voldoende om te weten of de smaken goed in evenwicht zijn.
 • Goedgekeurd? Strain je cocktail in het juiste glas.

Wist je dat?

 • cocktails altijd bestaan uit drie onderdelen? Namelijk zoet, zuur en bitter. Een beetje zoals bakken dus, aangezien de verhoudingen voor het grootste deel bepalen of je cocktail geslaagd is, zijn ze dus heel belangrijk. Hier geldt natuurlijk wel, dat smaken verschillen.
 • een cocktail meestal niet sterker is dan een doorsnee glas wijn? De verhouding tussen de basisalcohol en de sappen is doorgaans 1 op 2. Dat wil zeggen dat een cocktail waarvan de basis 40% alcohol bevat, mits een beetje rekenwerk en ijsblokjes, na het shaken nog een 12-tal graden alcohol bevat. Evenveel als een gemiddeld glas wijn.
 1. Vliegenkap Dia 30 Cm

  € 2,19

Betaal veilig makkelijk en snel

13-04-2021 22:24:00 Europe/Brussels +0200