Piñata Power!

Geblinddoekt meppen op een -versierde!- kartonnen doos waar snoepjes, confetti en kleine cadeautjes inzitten, da's helemaal jouw ding zeg je? Dan heb je heel veel geluk, want tegenwoordig valt de piñata -spreek uit pinjata- nog maar moeilijk weg te denken op allerhande feestjes. Goed voor elke gelegenheid, zo'n doos vol lekkers. Verjaardag, communie, jubileum, trouwfeest, vrijgezellen... Een cadeauverpakking die leuk is om open te maken (lees:slaan/meppen), en nog eens fotogeniek ook! De inhoud kan je aanpassen aan de gelegenheid. Waar het beestje vandaan komt en hoe je hem nu best vult, vind je hieronder.

 

Verschillende soorten piñatas

De traditionele piñata

Deze Pinata wordt -volgens de traditie- kapot geslagen met een Pinata stok. Hang eerst de piñata omhoog, kies wie als eerste mag slaan (de jarige of een ander feetsvarken), blinddoek deze en maak het hem extra moeilijk door hem eerst een paar keer rond zijn as te draaien. Wissel na enkele slagen af, hou voldoende afstand en hou je fototoestel in de aanslag!

De piñata met touwtjes

Deze Piñata kan je ook stukslaan, maar het is eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Onderaan de piñata hangen verschillende touwtjes, waarbij eentje de piñata opent en alle andere niet. Trek om de beurt aan 1 van de touwtjes. Het voordeel van deze manier is dat de piñata quasi onbeschadigd blijft en eventueel bij de jarige op de kamer gehangen kan worden.

Ezels, snoepjes en confetti.

De originele Mexicaanse piñata is een ster met 7 punten, die symbool staan voor 7 zonden. Later ging men meer en meer dierenvormen gebruiken, zoals we ze nu kennen. Heel vaak is dat een fel gekleurd ezeltje, gemaakt van papier maché of een kartonnen doos. Oorspronkelijk werden de pinatas gevulde met vruchten, zoetigheden en kleine cadeautjes. De vruchten hedendaagse vullig van snoepjes en confetti is eigenlijk  nog niet zoveel veranderd. Voor wie niet zo gek is op al die suiker: een paar tips! Probeer dan eens deze: springballen, stickers, plaktattoos, wasco's, kleine speelfiguren, LEGO, onopgeblazen ballonnen, glow sticks, confetti...

 1. Dinoset

  € 14,99

 2. Viltstift

  Special price € 1,39

  Normale prijs: € 1,99

 3. Confettikanon Champagne

  € 7,70

Waar moet je op letten?

Zorg ervoor dat de pinata op een veilige plaats hangt. Dat wil zeggen, met genoeg ruimte rondomrond. Als jullie een piñata kiezen om stuk te slaan, zorger dan voor dat de toeschouwers niet in de klappen delen.

Doe een touw door de lus die voorzien is aan de piñata, leg die over een tak of stok. Maak het touw lang genoeg, zodanig dat de moderator de piñata omhoog en omlaag kan bewegen. 

De after party...

De pinata is meestal niet zo'n lang leven beschoren dus, zoals je waarschijnlijk al merkte. Maar ze zijn heel leuk als deccoratie in de kinderkamer en als aandenken aan dat leuke verkaardagsfeestje. Nog eventjes bijhouden dus, dat schattige kartonnen beestje. Hij kan misschien zelfs dienen als spaarpot voor  het volgende feestje?

Het ontstaan van de piñata

Er bestaat wel eens wat discussie over, of ze nu al dan niet uit Mexico komen, die piñatabeestjes. Er wordt namelijk ook gedacht dat ze wel eens uit China kunnen komen, waar ze gebruikt werden om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Niemand minder dan Marco Polo zou ze dan meegebracht hebben naar onze contreien. Dat de piñatas heelhuids verzeilden in Spanje en Italië, zegt niet veel goed over de partysfeer op de boot van een gerenommeerd ontdekkingsreiziger. Maar daardoor konden de Spanjaarden wel de traditie 'introduceren' in Mexico, bij de verovering. Tot hun grote consternatie, hadden de Mexicanen al een gelijkaardige traditie. Daar hadden de Azteken de gewoonte om een versierde pot van aarde - gevuld met kostbaarheden - op een paal te zetten en kapot te slaan. Wat uit de aarden pot viel werd geofferd aan hun goden.

Conclusie? Ergens tussen China en Mexico vind je het ontstaan van de piñata. Het is onduidelijk wie nu echt eerst was... We leerden wel dat Marco Polo niet hield van een feestje aan boord. Gelukkig maar, de wereld was een mooie traditie armer geweest.

Betaal veilig makkelijk en snel

05-03-2021 13:56:56 Europe/Brussels +0100