
De juiste filter voor jouw zwembad
De filter is het belangrijkste onderdeel van je zwembad. Niet alleen zorgt het voor proper en helder water, maar ook voor de circulatie ervan. Dit bevordert de werking van je onderhoudsproducten en dat komt aan het einde van de rit voordeliger uit.
Behalve reinigen is de keuze van je filter bepalend voor de verwarming van je zwembad. Wie erover nadenkt om een warmtepomp aan het zwembad aan te sluiten, kan enkel beroep doen op een zandfilter. Ook voor verwarming op zonne-energie is dit onontbeerlijk, want vaak liggen de zonnematten of zonnebollen op het dak van je tuinhuis. Dan heb je extra kracht nodig om al het water tot op die hoogte te krijgen.
Voor warmtepompen moet je minstens een overschot hebben van 4 à 5 m³ voor een optimale werking. Bij de Hot Splash kan je dat reduceren tot max. 7 m³, maar zeker niet meer! Als het volume van de warmtepomp gelijk is aan het volume van je zwembad, blijft de warmtepomp werken naar de temperatuur die is ingesteld en heeft hij het “moeilijk”. Geef je deze wat overschot dan kan hij alles meer met gemak aan.
Er zijn dus enkele belangrijke keuzes die je met maken. Daarmee helpen we je hieronder graag verder.
Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Zwembadfilters kan je onderverdelen in zandfilters en patroonfilters. Een zandfilter heeft als voordeel dat er veel nauwkeuriger gezuiverd kan worden. Bij een patroonfilter houdt het filterpapier enkel grof vuil tegen. Met dit type is het dan ook moeilijk om algengroei tegen te gaan.
Afhankelijk van het volume (aantal liter water dat in je zwembad kan) is het ene filtertype meer geschikt dan het ander. Zo zijn patroonfilters perfect geschikt voor kleinere zwembaden waar enkel gekozen wordt voor filtratie. Zandfilters daarentegen, kan je op elk mogelijk zwembad aansluiten en bieden alle mogelijkheden qua verwarming.
Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van elk filtertype, geformuleerd door onze zwembadexpert:
Patroonfilters: doen wat het moet!
Een patroonfilter vind je vaak terug bij kleinere zwembaden of bij de baden van de merken Intex en Bestway. Deze zijn inbegrepen en zorgen voor een standaardfiltratie van het water. Qua kracht zijn ze helaas wel beperkt, dus de enige optie voor verwarming is elektrisch.
Patroonfilter: de voordelen op een rij
Eenvoudig aansluiten
Standaard inbegrepen
Lagere prijsklasse
Filtratie veel minder fijn dan bij een zandfilter
Aansluiten van een warmtepomp is niet mogelijk
Patronen zijn heel snel verzadigd
Zandfilters: betrouwbare filtratie.
Een zandfilter is een van de beste aankopen voor je zwembad als dit er niet standaard bij zit. Je water wordt beter gefilterd, je debiet stijgt waardoor je een warmtepomp kan doen draaien en de mogelijkheden voor het onderhoud van je zwembad nemen toe.
Zandfilter: de voordelen op een rij
Betere filtratie
Eenvoudig aansluiten
Minder onderhoudsproducten nodig
Sterke pomp voor betere circulatie
Warmtepomp aansluiten perfect mogelijk
Enkel bij grotere zwembaden standaard inbegrepen
Welke opties heb ik om een verwarming aan te sluiten?
De juiste filter bepaalt niet alleen de zuiverheid en kwaliteit van je zwembadwater, maar geeft meteen ook weer welke mogelijkheden je hebt als je het water wil verwarmen. Afhankelijk van het volume van je zwembad, budget en ecologische overwegingen maak je je keuze. Een warmtepomp is in aankoop wat duurder, maar zal je elektriciteitskosten beperken door de efficiëntie. In tegenstelling tot een elektrische verwarmer, waar je rekening op het einde van de zomer best hoog kan liggen. Meer informatie hierover vind je in hoofdstuk 3 van de zwembadgids.
Bij Fun heb je volgende drie opties voor verwarming:
1) Patroonfilter met elektrische verwarmer
Wie elektrisch wil verwarmen maakt best gebruik van een patroonfilter. Deze zijn in verhouding met het debiet (of de waterdruk) voldoende en krijgen de tijd om het water op te warmen. Een zandfilter daarentegen zou het water te snel door de verwarmer jagen en het rendement serieus naar beneden halen.
Bovendien is de lage prijs van een elektrische verwarmer perfect te rijmen met de prijs van het zwembad. Zeker als je weet dat de patroonfilterpomp standaard inbegrepen is. Zo hou je je investering onder controle.
Afhankelijk van het merk van je zwembad, kan je er eentje aanschaffen van Intex of van Bestway.
2) Zandfilter met warmtepomp
Een warmtepomp werkt het best met een zandfilter. Je kan het proberen met een patroonfilter, maar onze ervaring leert dat je hier 9 op de 10 keer problemen mee krijgt. De reden hiervoor is het debiet. Wanneer het water niet krachtig genoeg door de warmtepomp stroomt, dan zal de schakelaar (een flow-switch genaamd) niet omslaan. Zo stroomt het water wel verder, maar van verwarming zal geen sprake zijn. Spijtig als je net een mooie som geïnvesteerd hebt.
Er is echter één uitzondering, deze Hot Splash voor kleine zwembaden tot 10.000 liter is Plug & Play, neemt weinig plaats in en heeft nog eens een sterke after-service ook. Deze kan je wel met een patroonfilter gebruiken.
Waar je op het eerste moment niet aan denkt, maar wel een echte must have is een bypass kit. Meer info en de voordelen ervan vind je hier.
3) Zandfilter met zonne-energie
Verwarmen op zonne-energie is erg gemakkelijk, niet duur in aankoop en erg milieuvriendelijk. Met de warmte die de zon afgeeft, kan je kleine hoeveelheden water opwarmen en zo de kou van je zwembadwater "breken". Deze bollen of matten liggen vaak verspreid in de tuin, want voor een groter bad heb je meerdere zonnewarmers in serie nodig. Ook kan je ze op het dak van je huis of tuinhuis positioneren waar je het meest effect hebt van de zon.
Het enige wat je dan nodig hebt is een sterke pomp die al dat water enkele meters ver of hoog kan pompen. Niet evident en vanuit onze expertise is een zandfilter hier altijd de beste keuze. Een gewone patroonfilter heeft niet genoeg kracht en krijgt het water gewoonweg niet op de gewenste plaats.
Bijkomend voordeel, als je een bypass gebruikt, kan je het water in de zonnematten- of bollen pompen, het circuit naar de zonneverwarmers afsluiten en zo het water echt warm laten worden voor je het terug het zwembad in pompt.