Groen zwembadwater behandelen

groen zwembad water

Groen water, de hel van elke zwembadfanaat! Maar hoe komt dit nu?

 • Het terug thuiskomen na enkele weken vakantie ... 
 • Het uitbreken van een zwaar onweer ... Bliksemschichten kunnen je chloor in een fractie doen oplossen!
 • Het heel intensief gebruiken van het zwembad zonder het zwembadwater op te volgen ...

Dan krijg je volgende situatie: het was even feest voor de bacteriën en de algen. Het zwembadwater is groen of vuil en eventueel is er zelfs een gladde groenachtige aanslag op de wanden ...

Maar... voor alles bestaat een goede oplossing! Aan de hand van deze vier korte stappen tonen wij hoe je die groene smurrie het best kan bestrijden:

 1. De pH-waarden controleren met de test Kit
 2. Snelwerkend chloor toevoegen
 3. Wat niet opgenomen wordt door de filter laten samenvlokken (gebruik hiervoor Micro Floc)
 4. Het zwembadwater helder houden (gebruik hiervoor Cristal Clear)

Of zoals wij het noemen ... een schokbehandeling voor je water!

Proces herhalen tot het groen weg is

 1. Controleer opnieuw de pH met de BSI Test Kit, de BSI Test Strips of de pH-meter. Pas de pH aan indien nodig
   
 2. Voeg een flinke dosis BSI snelwerkend chloor toe (10g per m³ = 1.000 liter) en voeg meteen ook BSI Cristal Clear toe.
   
 3. Om de niet-filterbare, fijne dode deeltjes weg te krijgen, opnieuw BSI Micro Floc gebruiken en zeker 10 à 12 uur filteren. Eventueel zal er zich een waas vormen op de zwembadwanden. Leg nu de circulatiepomp stil. Wrijf deze waas met een borstel af en laat dit vuil een nacht uitzakken. De daaropvolgende morgen het bezinksel opzuigen of weglaten langs de bodemopening of via de functie DRAIN of WASTE op de filter.
   
 4. Binnen de 2 dagen krijg je de situatie weer normaal, maar om lang helder water te behouden, voeg je best regelmatig BSI Cristal Clear toe.

Groene smurrie weghalen met de grove middelen

groen zwembadwater behandelen

Als je echt een (dikke) laag groene smurrie op de bodem van je zwembad hebt liggen, richt je je best tot de grove middelen. In enkele stappen leggen wij je uit wat dat betekent. Let op, deze tip werkt enkel bij zwembaden die een zandfilterpomp met skimmer hebben waarbij een aansluiting voor een stofzuiger zit:

 1. Sluit je manuele stofzuiger aan op de skimmeraansluiting. Wij raden deze aan: telescoopsteel, bodemzuiger en genoeg zwembadslang voor de uitgang van je zandfilter.
 2. Sluit een zwembadslang aan op de uitgang van je zandfilter, plaats je manuele stofzuigerinstallatie in het zwembad en zet de stand van je zandfilter op 'drain' of 'pompen'.
 3. Stofzuig zo de smurrie meteen uit je zwembad zonder je filtratie te vervuilen. Beweeg de stofzuigerkop heel traag zodat het vuil niet opwoelt.
 4. Als de bodem volledig gestofzuigd is, koppel je je stofzuigerinstallatie los en zet je de zandfilter terug op 'filteren'.
 5. Je zal zien dat je water troebel is geworden. Vul gerust bij tot het water opnieuw halverwege de skimmermond staat.
 6. Ga dan aan de slag met bovenstaand proces en herhaal dit regelmatig.

Lees de volledige zwembadgids

Categorieën

Betaal veilig makkelijk en snel

28-10-2021 19:32:50 Europe/Brussels +0200