zwembad kiezen

grootte van je tuin

Alles begint bij de plaats die je in je tuin vrij hebt voor je zwembad, want dat bepaalt uiteraard de grootte en vorm van je bad.

Denk ook goed na of je de beschikbare ruimte enkel wil gebruiken voor het zwembad en of je  er later nog een andere filtratie of verwarming aan wil toevoegen. Die laatste twee nemen namelijk ook wat plaats in.

Een snelle tekening op schaal van je (nieuwe) zwembadinstallatie in de tuin kan wonderen doen!

Als je een kleine stadstuin hebt.

Heb je een kleine tuin, dan ga je beter voor ronde zwembaden. En dan het liefst ééntje die je kan afbreken. Dit is handig zodat je snel een andere setting kan geven aan jouw stadstuin. Dan kijken we naar Intex, Bestway en EXIT zwembaden. In deze segmenten bieden we een diversiteit aan van verschillende modellen en afmetingen. Voor elk wat wils, klein en groot.

Welk model je neemt, hangt deels af van de vorm van je tuin. Een ovaal of rechthoekig bad. Top! Maar houd wel rekening dat aan de lange kanten, de druk van het water moet opgevangen worden. Dit is mogelijk door zijsteunen/ poten die toch voor deze zwembaden ongeveer 50 cm in beslag nemen. Dus op een lengte is dit één meter die je moet bijrekenen.

Als je een normale tuin hebt.

Heb je een normale tuin, dan kan je kiezen wat je wil. Maar niet overdrijven in afmetingen zoals een lengte van 7 of 9 m. Je kan heel mooie projecten uitvoeren dus denk er zeker eens over na. Onze vijf expertshops willen jou zeker helpen bij je keuze. Tip voor je langs komt om informatie te vragen: Zet je in je tuin, bekijk de plaats waar je graag jouw zwembad zou willen en laat je fantasie de vrije loop. Bedenk welke afmetingen passen, verkies je een rond, ovaal of rechthoekig zwembad, wil je deze volledig opstaand of liever half- / volledig inbouw, verkies je een houten zwembad… allemaal belangrijke vragen om bij jouw droomzwembad uit te komen.

Heb je het graag eenvoudig en wil je deze na de zomer terug afbreken, ga dan voor een Intex, Bestway of EXIT zwembad. We hebben veel keuze van verschillende modellen en afmetingen.

Wil je een zwembad dat permanent blijft staan, kijk dan naar onze Gré en Interhiva zwembaden. Bij deze zwembaden kan je kiezen deze volledig op te bouwen ofwel half- of volledig in te bouwen. Ze dienen niet afgebroken te worden, je moet deze winterklaar maken. Belangrijk is dat het terrein waarop het zwembad wordt geïnstalleerd moet vast en compact zijn (niet installeren op zachte of aangevulde grond).

Afhankelijk bij welk zwembad jouw interesse ligt, dienen er voorzieningen (stabilisé of beton) genomen te worden. De oppervlakte moet glad en zuiver waterpas zijn, zonder gaten, onkruid, wortels of stenen die de liner kunnen beschadigen. Zoek een zonnige plaats uit, in de nabijheid van een waterafvoer, een wateraansluiting en een aansluiting voor elektra (230 volt). Let op dat er geen ondergrondse leidingen ter plaatse lopen. Bescherm het zwembad tegen wind en plaats het zo mogelijk niet onder bomen (de bladeren vervuilen het zwembad ). Niet installeren onder hoogspanningskabels.

Als je een (heel) grote tuin hebt.

Dan staan alle opties open, wat je zelf graag wil, kan je verwezenlijken natuurlijk afhankelijk van het budget dat je voor ogen hebt. Terug is vorig puntje van de normale tuinen van kracht, alleen heb je de keuze om voor lengtes van 7 tot 10 meter te gaan.

Heb je de plaats, hou je dan vooral niet in. Zet je in je tuin bekijk de mogelijkheden. Bekijk de plaats waar je graag jouw zwembad zou willen en laat je fantasie de vrije loop. Bedenk welke afmetingen passen, verkies je een rond, ovaal of rechthoekig zwembad, wil je deze volledig opstaand of liever half- / volledig inbouw, verkies je een houten zwembad… allemaal belangrijke vragen om bij jouw droomzwembad uit te komen. Heb je een idee, kom langs in één van onze vijf expert winkels en zij gaan jou verder helpen met jouw keuze.

voor wie

Even belangrijk is de vraag wie het zwembad het meest gaat gebruiken. Zijn het je jonge kinderen die willen ravotten en ploeteren of ben je zelf op zoek naar een ontspannende, verfrissende duik in alle rust en comfort?

Kinderzwembaden zijn perfect voor peuters, kleuters en jonge kinderen. Ze hebben een lage boord, zijn op alle manieren getest op kindveiligheid en hebben vaak een leuk thema met erg veel speelwaarde.

Opbouwzwembaden  zijn perfect voor gezinnen met kinderen die al wat ouder zijn. Ze kunnen al zwemmen en hebben graag een groter zwemgebied. Met een metalen wand staat er ook een stevige structuur. Ideaal als er nog andere kinderen uit de buurt komen spelen.

De fervente zwemmers kunnen zich richten op de grote opbouwzwembaden in metaal  of hout . Zelfs een ingegraven model behoort tot de mogelijkheden. Wie kinderen heeft denkt best ook na over een zwembadalarm.

jouw budget

Een duidelijk beeld op je budget is bij de aankoop van een zwembad onontbeerlijk. Het zwembad aankopen is een ding, maar er komen uiteraard nog extra kosten bij kijken:

 • Het klaarmaken van de tuin, want een egale ondergrond is onmisbaar.
   
 • De aankoop van onderhoudsproducten.
   
 • Als je wil verwarmen met een warmtepomp heb je een zandfilter nodig (als die niet standaard bij je zwembadpakket zit).
   
 • Extra zeilen en reinigingsmateriaal zodat je zwembad en water langer proper blijven.

Je ziet dat er heel wat extra bij komt kijken. Met deze zwembadgids leren wij je wat je exact nodig hebt, aan de juiste prijs en met het advies van onze zwembadexperts.

Zwembadsoorten

Hieronder heb je een overzicht van alle mogelijke zwembaden binnen het assortiment van Fun. Zo kan je, op basis van de drie bovenstaande vragen, kijken wat mogelijk is en wat je voorkeur wegdraagt. 

Belangrijk: wie een zwembad wil ingraven, gaat best op zoek binnen de metalen zwembaden . Deze zijn hiervoor het meeste geschikt. De houten  zwembaden zijn duurder in aankoop door het houten buitenframe, dus het zou zonde zijn om die in te graven.


 

Kinderzwembad 

Een kinderbad is de ideale start voor je baby of peuter z'n eerste waterstapjes. Eerder op zoek naar een groter kinderzwembad? Dan raden we de Intex modellen aan.

Naar kinderzwembaden

Opblaasbaar zwembad

Een opblaasbaar zwembad plaats je snel en eenvoudig in je tuin.

Op die manier kan het waterplezier snel van start gaan!

Naar opblaasbare baden

Metalen zwembad

Met een metalen model kies je voor een sterk zwembad. Door het frame en de sterke wanden zijn de stevigheid en stabiliteit van je zwembad verzekerd. Met deze types zit je zeker goed wat betreft het aspect kwaliteit!

Naar metalen zwembaden

 

Houten zwembad

Houten zwembaden worden vaak gekocht als opvolger van een Intex of Bestway model. Het is mogelijk om een houten zwembad zowel in- als opbouw te plaatsen in je tuin. Esthetisch ziet een houten bad er ook gewoon goed uit.

Naar houten zwembaden

Opbouwen of ingraven?

Opbouwzwembad zelf plaatsen

Al onze modellen kunnen bovengronds geplaatst worden en heel wat van ons assortiment kan ook (half)ingegraven worden. Een zelfgebouwd inbouwzwembad is trouwens stukken goedkoper dan andere opties zoals een polyester kuip of een betonnen bad. Leer meer over:

 • Wat te doen voor ik mijn zwembad plaats?
 • Hoe installeer en vul ik mijn zwembad?
 • Hoe onderhoud ik mijn bovengronds zwembad?
Hoe plaats ik mijn zwembad zelf?

Iets voor mij?

  Goedkoopst

  Snel en eenvoudig installeren

  Weinig vereisten / Demonteerbaar

  Kan je zelf doen

  Onderhoudsvriendelijk

 

Inbouwzwembad plaatsen

De gemiddelde kost voor het ingraven ligt ongeveer rond de €10.000. Deze prijs is inclusief werkvergunning (verplicht), de filterinstallatie en graafwerk. 

Een zwembad ingraven gebeurt uiteraard niet zomaar. Er moeten verschillende stappen doorlopen worden. Leer meer over:

 • Stedenbouwkundige vergunning
 • Voorbereiding van het terrein
 • Slotinstallatie
Hoe graaf ik mijn zwembad in?

Iets voor mij?

  Duurder, maar is een investering

  Groot project dat wekenlang kan duren

  Permanent, maar lange levensduur

  Oogt fraaier

  Hogere onderhoudskosten

Zwembadmerken

Momenteel zijn er vier balangrijke merken. Intex en Bestway hebben zowel kinderzwembaden als opbouwzwembaden. Wie iets steviger wil, gaat beter naar de kwaliteit van Gré over. Voor wie echt de absolute top onder de opbouw of metalen baden wil, gaat resoluut voor een Vogue.

 

Intex zwembad

Op zoek bent naar een goedkoop en degelijk model? Dan zit je met een Intex zwembad goed. Intex baden kunnen snel opgezet worden en er is keuze voor zowel de jongere als de iets oudere kinderen.
Intex zwembaden

Bestway zwembad

Ook met een Bestway zwembad haal je een goedkoop en degelijk zwembad in huis. Er zijn verschillende formaten, maar met een Steel Pro zwembad kan je zeker al enkele jaren verder.

Bestway zwembaden

Gré zwembad

Verhoog het zwembadgevoel met een Gré zwembad. Gré baden kunnen in de tuin ingebouwd worden en kan je perfect laten overwinteren.

Op zoek naar een ovalen model? Hou er rekening mee dat er steunberen nodig zijn die het zwembad stevig houden wanneer deze gevuld is met water.

Met een Gré zwembad zit je goed wanneer je voorkeur uitgaat naar een permanent bad aan de gunstigste prijs.
Gré zwembaden

 

Interline zwembad

De ongeëvenaarde sterkte en kwaliteit van Interline zwembaden zijn legendarisch. De dikke metalen wand en stevige omranding zorgen ervoor dat een Interline zwembad lang meegaat. Soms tot meer dan twintig jaar. Je kan dit type ook perfect inbouwen.

Met een Interline zwembad kies je voor jarenlang zorgeloos zwemplezier. Beschikbaar in diverse vormen en afmetingen. Ruim aanbod. Kwaliteit. 40 jaar ervaring.
Interline zwembaden

Lees de volledige zwembadgids

Categorieën

Betaal veilig makkelijk en snel

30-11-2021 10:19:34 Europe/Brussels +0100