Troebel zwembadwater behandelen

troebel zwembadwater

Zo hou je het zwembadwater in topconditie

Het zwembad staat er, de eerste duik is achter de rug en de pH- en chloorgehaltes zijn perfect geregeld. Toch lijkt het water niet meer zo helder en wordt het zien van de bodem elke dag een beetje moeilijker. Geen paniek, je doet niets verkeerd. Lees hieronder de heldere antwoorden op volgende, vaak troebele vragen:

  • Hoe komt het dat mijn water troebel wordt?
  • Wat kan ik ertegen doen?
  • Wat als mijn water troebel blijft?

Hoe voorkom je troebel zwembadwater?

Water is puur natuur! Het is dan ook moeilijk om het juiste evenwicht te vinden. Intensief gebruik, warm weer en onweer kunnen deze balans snel verstoren. Vooral de laatste twee doen de ontwikkeling van bacteriën en algen spectaculair stijgen en dat wil je natuurlijk vermijden.

Hoe pak ik het concreet aan?


Een actieplan, dat heb je nodig voor dit lastige probleem. Als je volgende stappen doorneemt, komt dat zeker in orde!

  1. We beginnen altijd bij de basis: het meten. Pas als je weet hoe je pH-waarden ervoor staan, kan je aan de slag. Vergeet niet, de ideale waarde ligt tussen 7,0 en 7,6.
  2. Indien je pH-waarden niet goed zijn, is dat meteen het eerste probleem dat je moet oplossen. Gebruik pH up of pH down voor het beste resultaat.
  3. Bepaal het chloorgehalte en breng het op topniveau. De ideale maatstaf is tussen de 1 en 2 ppm. Dit zal je kunnen aflezen op je meettoestel.
  4. Voeg wekelijks Cristal clear toe aan je zwembad.

Als je dit gedaan hebt, heeft je zwembad een goede basis om op verder te werken. Het is dan ook zo dat een regelmatig onderhoud nodig is, want de volgende factoren beïnvloeden de waterkwaliteit heel sterk:

  • Het aantal mensen dat het bad gebruikt en de frequentie.
  • De buitentemperatuur: hoge temperaturen bevorderen de ontwikkeling van bacteriën en algengroei.
  • Onweersbuien veroorzaken een explosieve algengroei, zelfs op minder dan een dag. Alle zwevende vuil uit de lucht komt dan in je zwembad terecht.

Indien het water nog steeds troebel ziet, kan het zijn dat je water verzadigd is. Dit kan je niet meer rechttrekken met pH, chloor of met het manipuleren van je alkaliniteit. Ons advies: hoewel lastig, laat een derde van je water uit het bad lopen en vul het aan met vers water. Je producten zullen beter werken en er zijn minder bacterieën of vuil om te bestrijden.

Lees de volledige zwembadgids

Categorieën

Betaal veilig makkelijk en snel

28-07-2021 06:40:10 Europe/Brussels +0200